Vuosikello

Vuosikello


Tervetuloa Vuosikellon maailmaan!
Vuosikellosta löydät itsellesi niin liikkumista kuin palautumistakin sekä luonnossa vietettyä aikaa lisääviä haasteita. Haasteita toteuttamalla voit ylläpitää ja kohentaa kuntoasi ja koettua elämänlaatua ympärivuotisesti. Haasteet on jaoteltu vuodenaikojen mukaisiin kokonaisuuksiin.



Vuosikellon Ryhmät-osiossa on 2–7 hengen ryhmille suunniteltuja liikunta-aktiviteetteja. Näistä haasteista löytyy helposti eritasoisille liikkujille skaalautuvaa tekemistä vuoden ympäri.
Jos teillä on työ- tai kaveriporukka, liikuntaryhmä tai -seura, tai vaikkapa joukko naapureita, niin napatkaa ryhmälle haaste, ja lähtekää liikkeelle!


In honor of the new year 2025, we are adding an English version for the individual One Million Steps Challenge, to our pages.
Previously, an English-language group version of the same challenge had been available to the website.


Miltä tuntuisi olla jonkin aikaa ilman sosiaalisia medioita? Hyvältä! Olemme luoneet osana Vuosikelloamme Someton-haasteen, jossa lähdetään vähentämään somessa vietettyä aikaa. Päähaasteena on viettää kuukausi ilman somea. Mainio lisä esimerkiksi kesälomille. Ottakaahan haaste vastaan!


Our first English language challenge has been published! In Million Step Group Challenge, we set out with a group of 3 to 5 people to collect a million walking steps in one month! The challenge is playful and everyone participates within the limits of their own fitness and energy levels.


Lähiluonto on suomalaisten liikunnan ja hyvinvoinnin keidas. Vuosikellon haasteista suurimman osan voi toteuttaa joko kotona tai sitten kodin lähellä olevassa luonnossa. Olemme keränneet Lähiluonto-sivustollemme tietoa lähiluonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista, sekä siitä, millä tavalla ihmisiä voi aktivoida lähiluonnon käyttöön. Vuosikellomme soveltuu tähän ajatteluun mainiosti. Hyviä liikuntahetkiä ja oleskeluhetkiä lähiluonnossa!


Tietoa Vuosikellosta

Vuosikellon avulla voit jaotella vuoden eriaiheisiin ja erimittaisiin liikkumista sekä palautumista lisääviin haasteisiin, jotka rytmittävät vuoden kulkua. Näin sinulla on mahdollisuus kehittää kuntoasi ja hyvinvointiasi kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi liukkaiden säiden estäessä liikkumisen ulkona, Vuosikellosta löytyy sisällä tehtäviä haasteita.

Esimerkkikuvassa yllä henkilön syksy käynnistyy Metsähaasteen parissa. Ilmojen viilentyessä mukaan tulee myös Saunahaaste. Nämä molemmat vaikuttavat positiivisesti verenkiertoelimistöön, mutta vähentävät myös stressiä ja rentouttavat kehoa ja mieltä. Lokakuussa näiden rinnalle tulee kotona harjoiteltava Tasapainohaaste, joka kantaa aina keväälle saakka. Näin valmistaudumme myös talviajan pimeyteen ja kevättalven liukkauteen ennaltaehkäisten kaatumistapaturmia.

Talvikauden alussa joulukuussa henkilömme aloittaa Sauvakävelyhaasteen kestävyyskunnon parantamiseksi. Tammikuussa hän käynnistää viiden viikon mittaisen Unihaasteen, jonka avulla saadaan palautettua unirytmi vuodenvaihteen lomaviikkojen jälkeen. Helmikuussa päästään laduille Hiihtohaasteen merkeissä. Huhtikuussa käynnistyy Lintubongaushaaste, jossa tavoitteena on nauttia ulkoilusta ja luonnon hyvinvointivaikutuksista lintujen kevätpuuhasteluja seuraten. Kesäkauden alussa esimerkkihenkilömme aloittaa Poljinhaasteen ja lähtee tavoittelemaan kesän kuluessa 362 kilometrin mittaista Suur-Saimaan kierrosta. Pyöräilyn oheen hän ottaa vielä kesäkuussa Lukuhaasteen, joka kuljettaa tarinoiden matkassa pitkälle syksylle.

Vuosikellon haasteet on suunniteltu kaikille sopiviksi. Jos sinulla on epäilyksiä oman terveydentilasi ja aktiviteettien suhteen, kannattaa olla ennen uusien harrastusten aloittamista yhteydessä terveydenhoitoalan ammattilaiseen. Voit myös katsoa Vuosikellosta löytyvät Miksi liikkua? ja Miksi en liiku? -osiot, jos sinua askarruttaa liikkumisen aloittaminen.


Vuosikellon on suunnitellut Meijän polun haasteista vastaava fysioterapeutti Juho Jäppinen.
Haasteisiin ja Vuosikelloon liittyvissä asioissa voi laittaa viestiä hänelle osoitteeseen meijanpolku@gmail.com
Vuosikellon toteutuksesta kertova opinnäytetyö löytyy täältä.

Sivustoa päivitetty 06.01.2025, jolloin on lisätty One Million Steps Challenge.