Retkeilyyn ja kansallispuistojen sääntöihin tutustuminen lastenkirjan kautta

Retkeilyyn ja kansallispuistojen sääntöihin tutustuminen lastenkirjan kautta

Asuin lapsuuteni maalla ja ympäröivä luonto kiinnosti minua pikku tytöstä lähtien. Silloin en tiennyt retkeilystä tai säännöistä mitään, oliko niitä edes, en tiedä, mutta oli itsestäänselvyys, ettei luontoa roskata tai tehdä tulta mihin sattuu.

Luonto tarjoaa meille kaikille hyvät mahdollisuudet rentoutumiseen ja puitteet retkeilyyn

Viime vuosien ongelmaksi on tullut kansallispuistoissa laittomien nuotioiden tekeminen, lemmikkien irtipito ja roskaaminen. Saamme paljon tietoa näistä aiheista sosiaalisessa mediassa, mutta joka vuosi samat ongelmat nousevat esille. Meille aikuisille on tarjolla tietojen hakemiseen monia eri kanavia, mutta kuinka moni meistä hakee tietoa ennen kuin lähtee retkelle?

Päivän kestävät tai yön yli telttailut ovat lisänneet suosiota, monesti kuitenkin tarvittavan tiedon hakeminen unohtuu. Mitä meidän täytyisi tehdä ennen lähtöämme? Mitä olisi hyvä ottaa huomioon retkeillessä ja miten ruokkia mielikuvitusta, ettei kaikki aika retkellä menisi kännykällä pelien pelaamiseen? Mietin pitkään, miten voisin auttaa tässä asiassa, koska luonto on lähellä sydäntäni, ja olen työskennellyt useaan otteeseen lasten parissa päiväkodeissa ja kouluissa koulunkäyntiavustajana. Sainkin tältä pohjalta idean kirjoittaa lapsille suunnatun tietopakettikirjan tarinan muodossa retkeilystä ja kansallispuistojen säännöistä.

Kansallispuistojen suojelijat -kirjan kansi ja kuvitusta. Kuvitus ja teksti Tanja Heiskanen.

Retken suunnittelu

Etsin kaikki tiedot mitä olisin itse kaivannut, kun lähdin ensimmäistä kertaa retkeilemään luontoon. Lisää ideoita ja tietoa sain sosiaalisesta mediasta. Käytin lähteenä Metsähallituksen luontoon.fi -internetsivuja ja lukuisia muita sivustoja. Toin kirjassa myös esille ekologisuuden ja kierrättämisen tärkeyden, koska roskien määrää on mahdollista vähentää hyvällä retkien suunnittelulla. Eikä tarvitsemyöskään ostaa kalliita tarvikkeita, vaan vesipullona voi käyttää tyhjiä limsapulloja ja eväät voi helposti pakata muovisiin rasioihin, joita useammasta kodista löytyy. Välineiden vuokraaminen on myös hyvä vaihtoehto, jos ei käy useasti retkeilemässä. Kirjan tiedot perustuu tutkittuun tietoon, mutta kirjan taruhahmoilla on omat persoonat, jotka koin hyvin tarpeelliseksi lasten kiinnostuksen ylläpitämisen ja mielikuvituksen vuoksi.

Mielikuvituksen vahvistaminen ja kirjojen salainen maailma

Voimme opastaa lapsia retkeillessämme luontokohteissa, mutta ymmärrän omasta lapsuudestani ja nuoruudestani kirjojen salaisen maailman merkityksen. Mielikuvitus tarinan pohjalla jää vahvasti mieleen ja muistuttaa luonnossa asioiden tärkeydestä. Tein kuvituksen lapsen näkökulmasta ja valitsin vanhan kansan taruhahmot tuomaan erilaisen näkökulman lasten maailmaan. Kuuntelen lasten mielipiteitä useasti ja näen tässä kirjassa mahdollisuuden muuttaa myös meidän aikuisten näkökulmaa roskattomuuteen ja tiedon hankkimiseen.

Suosittelen kirjaa lapsiperheille satukirjana tai retkeilyyn tutustumisena. Lasten parissa työskenteleville tiedon hakemiseen. Kirjaa voi siis käyttää moniin eri tarkoituksiin opetuksen muodossa. Kirja on ostettavissa Luonnon Auttajien verkkokaupasta 22.03.2022 asti.

Luonnon Auttajat (mycashflow.fi)

Hyvää alkavaa kevättä kaikille,
Terveisin Tanja Heiskanen
Luonnon Auttajat