Monimuotoisuus kunniaan
Ihmiselämä tukeutuu täysin luontoympäristön ns. ekosysteemipalveluihin, kuten hengitettävään ilmaan, puhtaaseen veteen ja ruokaan. Luonnonvarojen käyttö mahdollistaa meille nykyisen kaltaisen elämäntavan. Tästä syystä luonnon monimuotoisuutta tulee tukea ja edistää kaikilla mahdollisilla keinoilla.
Luonnon monimuotoisuus on tärkeää, sillä ihminen on täysin riippuvainen luonnosta ja monimuotoinen luonto on elinvoimainen. Mitä monimuotoisempi luonto on, sitä useammalla eliöillä on mahdollisuus elää elämäänsä lajityypillisiä tarpeitaan täyttäen. Monimuotoisuus liittyy tiiviisti myös ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. Onkin tärkeä muistaa monimuotoisuuden eri näkökulmat, eli luonnon elinympäristöjen monimuotoisuus, eliölajien monimuotoisuus sekä eliölajien geneettinen monimuotoisuus. Monimuotoinen luonto sopeutuu evoluution mekanismein paremmin myös ympäristön muutokseen.
Luonnon monimuotoisuuden tärkeyden sisäistäminen ja lähiluonnon hyväksi toimiminen edistää myös monia sosiaalisia ja psykologisia tarpeita ja lisää merkityksellisyyden kokemuksia, edistäen ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Vinkkejä
- Järjestä tai osallistu talkoisiin (esim. Metsähallituksen talkoot ja roskienkeruutalkoot) luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi ja edistämiseksi
- Hanki tietoa luonnon monimuotoisuuden merkityksestä ja keinoista, joilla jokainen voi vaikuttaa (Jyväskylän yliopisto tarjoaa ilmaisen kurssin aiheesta)
- Syvennä luontosuhdetta mm. tämän sivuston vinkkien avulla; luonnosta nauttiva ihminen on myös luontoa arvostava ja suojeleva ihminen
- Lajit.fi -sivustolta pääsee tutustumaan oman kotiseudun lajeihin ja havaintoihin.
Kuntapäättäjät
- Osallistakaa kuntalaiset mukaan alueen luontokohteiden ja reitistöjen sekä ulkoliikuntapaikkojen suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon
- Luontosuhteen ja luonnon ymmärtämisen edistäminen osaksi päiväkotien ja koulujen toimintaa. Esimerkkinä Oivalluksia oppimisympäristössä -hankkeen Ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen OPS sekä Oppimisympäristö-opas.
- Luonnonsuojelu- ja virkistysalueiden lisääminen.