Luontotyöpäivä sisätiloissa
Kaikki eivät luonnollisestikaan pääse työpäivän aikana ulos. Tällöin luonnon hyvinvointivaikutuksia voi tuoda osaksi työpäivää sisätiloihin. Olemme keränneet tälle sivulle vinkkejä luonnon tuomiseksi sisätiloihin osaksi arkityötä.
Luontoelementit
Huonekasvit eivät ole harvinainen näky suomalaisessa toimistossa tai muussa työympäristössä. Tämä onkin helpoin tapa tuoda luontoa osaksi jokapäiväistä työarkea. Vihreyttä ja vehreyttä voi hiljalleen sisätiloissa myös lisätä. Ratkaisuna voivat myös olla erilaiset viherseinäratkaisut, kuten yllä olevassa kuvassa JAMKin kampuksella. Myös erilaiset kasvien kasvatus- ja hoitomahdollisuudet tuovat iloa ja eloa työtiloihin. Samalla työntekijöiden kiinnostus luonnosta ja luonnon toiminnasta saadaan heräämään.
Luontoelementteinä voidaan pitää myös esimerkiksi valokuvia, tapetteja sekä äänimaisemia. Taidekin voi kuljettaa ajatukset luontoon. Tällaisesta taiteesta esimerkkinä Soivat maisemat -hankkeen videot Keski-Suomesta.
Luontoelementtien tuomisesta työarkeen löytyy ideoita myös Anni Kupilan artikkelista blogistamme.
Luontotauko
Luontotauot ovat helposti osaksi työpäivää otettavia elementtejä. Luonnon voi tuoda kahvitauolle kuuntelemalla kuulokkeilla ja omalla kännykällä luontoääniä, esimerkiksi lintujen laulua tai veden liplatusta. Jo lyhyt uppoutuminen tällaiseen äänimaisemaan saa stressitasot laskemaan ja rentouden lisääntymään. Alla on Meijän polun lyhyt luontovideo, jonka avulla pääset hetkeksi keväisen puron äärelle palautumaan.
Lisää luontotaukovideoita löytyy Virtuaalisia luontotaukoja-sivulta.
Myös kahvi- ja ruokatauoilla ulkona ja luontoympäristössä piipahtaminen on suositeltavaa, jos tällaiseen on mahdollisuus. Pieni kävely ruokailun tai muun tauon yhteydessä on myös virkistävää, joten työhyvinvointia voi parantaa pienillä teoilla.
Luontoelementtejä voi ottaa myös osaksi kokous- ja palaverirutiineja. Tällöin niistä pääsee hyötymään kaikki tapaamisiin osallistujat.
Luontopainotteinen työmatka – Työmatkarönsyily!
Pyri kulkemaan työmatkasi reiteillä, joilla ainakin osa matkasta liikutaan luontoympäristössä tai sen välittömässä läheisyydessä. Tässä myös omalla aktiivisella liikkumisella on hyvinvointia lisäävä merkitys. Jos liikut julkisilla, voit pohtia olisiko mahdollista jäädä aiemmin pois kyydistä ja kulkea loppumatka luontopainotteisilla reiteillä. Omalla autolla liikkuessa voit miettiä, että olisiko auto mahdollista jättää parkkiin paikkaan, josta pääsee työpaikalle kävelemään luontoalueiden lävitse. Erilaisia työmatkareittejä kuljettaessa puhutaan työmatkarönsyilystä. #työmatkarönsyily