Luontotyöpäivä päiväkodeissa
Pohja luontosuhteelle rakentuu jo varhain lapsuudessa. Usein ajatellaan, että luontosuhteen vaaliminen on jotain isoa, ja vaatii todellista ”metsäytymistä”, mutta yhteyden voi kokea myös omalla pihalla tai esimerkiksi lähirannalla. Luontosuhteen ylläpitäminen on tärkeää, että voimme nauttia luonnon terveysvaikutuksista. Lähiluonto voi tarjota luontokokemuksia, jotka jäävät pysyvästi mieleen. Siksi onkin tärkeää, että luontoretkiä järjestetään säännöllisesti, sillä ne mahdollistavat luonnon tutkimisen sekä ihmettelyn ajan kanssa. Luonnossa ollessa päiviin saadaan myös huomaamatta lisää liikuntaa, pedagogisista tavoitteista tinkimättä.
Vinkkejä lasten luonnossa liikkumiseen
- Tutkikaa ja ihmetelkää luontoa monipuolisesti. Se tarjoaa meille happea, vettä, ravintoa ja raaka-aineet aivan kaikkeen vaatteista koteihimme ja leluihin.
- Matka on tärkeämpi kuin määränpää. Seikkailu voi alkaa jo astuessa päiväkodin pihan ulkopuolelle!
- Pakatkaa mukaan eväät ja järjestäkää luontopiknik.
- Luonnossa liikkuminen jo itsessään antaa paljon. Luonto on virikkeellinen ympäristö, josta löytyy katseltavaa, kuunneltavaa, haisteltavaa ja maisteltavaa.
- Havainnoikaa ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Merkatkaa luonnosta jokin puu tai kasvi, jonka muutoksia seuraatte ympäri vuoden!
- Kerätkää kohdalle osuvat roskat pois.
- Järjestäkää oma temppurata metsään: tasapainoilua puunrungon päällä, hyppimistä kiveltä kannolle, tarkkuusheittoa – mitä vain keksitte!
- Tehkää tuoksupurkkeja ja tunnustelupusseja. Mitä tuo mieleen kuusen neulasten tuoksu?
- Luonto herättää mielikuvituksen ja oppimisen ilon! Kuinka monta erilaista lintua näitte retken aikana? Miten onnistuu kasvien nimien tavutus?
- Luonto on rauhoittumisen paikka, köllähtäkää hetkeksi selälleen kuuntelemaan kesäisiä ääniä.
Lähiluonnon merkitystä lasten, perheiden ja päiväkotien viikottaisena seikkailu-, leikki- ja retkiympäristönä ei voi aliarvioida. Tästä syystä sekä luonnon tuominen lasten läheisyyteen, mutta ennen kaikkea lasten tuominen luonnon äärelle on tärkeää tasapainoisen kehityksen kannalta. Meijän polun Lähiluonto-sivustolta löydät vinkkejä sekä luonnossa liikkumiseen, että myös lähiluontokohteiden mahdollistamiseen.
Lasten motoristen taitojen harjoittaminen -sivustolta löydät ehtymättömän lähteen erilaisia pelejä, leikkejä ja harjoitteita, joita voi lasten kanssa luonnossa harrastaa. Sivuilla myös tietoa erilaisten motoristen taitojen kehittymisestä.
Meijän Luonto – Ympäristö- ja luontokasvatusta ulkoilmatyöpajoin
MeLu-hanke on seikkailupedagogi Johanna Sutisen (Jamk) vetämä kokonaisuus, jonka työpajoissa koostetaan varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattu ympäristö- ja luontokasvatuksen työkirja, joka auttaa ja helpottaa luontotoiminnan suunnittelua varhaiskasvatuksen yksiköissä. Työkirjaan kootaan neljän työpajan teemojen mukaisesti henkilöstölle tärkeää taustatietoa ja lapsille suunnattuja käytännön tehtäviä. Työkirjan materiaalien soveltuvuutta testataan käytännössä ja muutoksia sisältöihin tehdään yhdessä varhaiskasvatuksen henkilöstön ja lasten kanssa.
Lisätietoja: johanna.sutinen@jamk.fi
Luontotyöpäivä on Meijän polun kehittämä konsepti, jossa innostetaan suomalaista työtä kohden luontoa ja luontoa kohden työtä. #luontotyöpäivä #outdoorofficeday