Tietoa ulkoilijalle, liikkujalle ja päättäjälle – Lipas.fi

Tietoa ulkoilijalle, liikkujalle ja päättäjälle – Lipas.fi

Tutussa ympäristössä ulkoilu on helppoa: jalat etsiytyvät tutuille poluille eikä eksymistä tarvitse murehtia. Reittivalintoja voi tehdä pitkin matkaa: väsymyksen yllättäessä valitaan oikopolku, reippauden puuskassa pidempi reitti. Liikkua voi jalan, pyörällä tai meloen.

Uudessa paikassa ulkoilun tai luonnossa liikkumisen kynnys voi olla korkeampi. Miten pääsen alkuun? Millainen maasto on, onko reitti viitoitettu? Kuinka pitkä reitti on? Luonnossa liikkujalle ja matkailijalle onkin tärkeää riittävän tiedon löytäminen kohteesta, mielellään jo etukäteen. Myös maastossa olisi hyvä olla riittävät opasteet ja merkinnät, jotta arempikin ulkoilija tuntee olonsa mukavaksi. Ulkoilun iloa voi latistakaa kovastikin, mikäli mielessä vaanii epäilys ”olenkohan oikealla tiellä?”.

Jyväskylän yliopisto on kerännyt tietoa Suomen liikuntapaikoista, ulkoilureiteistä ja virkistysalueista yli kolmen vuosikymmenen ajan. Tämä tieto on hyödynnettävissä modernin karttasovelluksen avulla Lipas.fi -palvelussa. Lipas liikuntapaikat.fi -palvelussa käyttäjä voi esimerkiksi tarkastella lähialueen liikunta- ja ulkoilupaikkoja kartalla. Ulkoilureitit on luokiteltu käyttötarkoituksen mukaisiin luokkiin, ja erikseen löytyvät muun muassa retkeilyreitit, kuntoradat ja ladut. Reittien yhteyteen on tallennettu tietoa myös retkeilyn palveluista: laavut ja tuvat tarjoavat pysähdys- ja levähdyspaikkoja ja tilaisuuden rauhoittumiseen luonnon ääreen. Tietojen tallentamisesta huolehtivat kunnat, virkistysalueyhdistykset ja yksityiset paikkojen hallinnoijat.

Lipas.fi -palvelusta välitetään luontoliikuntapaikkojen tietoja myös Metsähallituksen Retkikartta.fi –palveluun. Retkikartta.fi -palvelusta löytyvät Metsähallituksen ylläpitämien kohteiden tiedot: esimerkiksi Kansallispuistot reitteineen ja palveluineen. Lipas-järjestelmästä viedään Retkikartalle kuntien ja virkistysalueyhdistysten ylläpitämiä luontoliikuntapalveluiden tietoja niin, että luonnossa liikkujalle olisi tarjolla kattava tieto kunkin alueen palveluverkosta.

Lipas-järjestelmän tietoja käytetään myös muissa verkkopalveluissa, sillä se jakaa tietoa avoimena datana eteenpäin. Matkailijoita palvelee esimerkiksi Finterest.fi -sovellus, ja luonnonvesissä uintiin Uimaan.fi. Jos Lipas.fi ei suoraan tarjoa haluamaasi palvelua, kenties kehitys on edennyt sopivasti jossain muussa palvelussa!

Myös liikunnan ja ulkoilun vertailutietoja tarjolla

Karttaselailun lisäksi liikunnan ja ulkoilun olosuhteita voi tarkastella uudessa Lipas-järjestelmässä tilastoina. Esimerkiksi kuntien liikunta- ja ulkoilureittien lukumäärät ja pituudet voi nähdä helposti. Keski-Suomessa reiteistä eniten on latukilometrejä, yli 900 km.

Kuva 1. Liikunta- ja ulkoilureittien pituus yhteensä kilometreinä Keski-Suomen kunnissa (Jyväskylän yliopisto, Lipas-tietokanta 6.5.2019).

Kuntien liikuntaolosuhteita voi pohtia myös liikuntapaikkojen lukumäärien ja liikuntapinta-alojen perusteella. Liikuntapaikkoja on lukumääräisesti eniten Keski-Suomen kunnista Jyväskylällä (kuva 2.)

Kuva 2. Liikuntapaikkojen lukumäärät Keski-Suomen kunnissa (kaikki liikuntapaikat) (Jyväskylän yliopisto Lipas-tietokanta 6.5.2019).

Visualisoituja tilastoja liikuntapaikoista ja liikunnan taloudesta löytyy osoitteella https://liikuntapaikat.lipas.fi/tilastot.

Lipas-palvelun uusi versio avattiin huhtikuussa 2019 (www.lipas.fi ja www.liikuntapaikat.fi). Palvelua hallinnoi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Liikuntapaikan omistaja tai hallinnoija voi itse rekisteröityä palvelun tietojen päivittäjäksi. Käyttöoikeuden vahvistamisen jälkeen omien kohteiden ylläpito onnistuu helposti nettiselaimella. Palvelu on maksuton.

Kirsi Vehkakoski
Jyväskylän yliopisto, Lipas-projekti
lipasinfo@jyu.fi