Kasvienbongaushaaste

Kasvienbongaushaaste

Lähiluonnossa liikkumisen ja oleskelun hyvinvointi- ja terveyshyödyt ovat mittavia ja paljolti tutkittuja.

Tästä syystä halusimme ottaa Kasvienbongaushaasteen mukaan osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Vuosikelloa. Hyvinvoinnin sekä ulkoilun ja liikkumisen lisääminen voi olla näinkin helppoa ja hauskaa! Kasveja bongaillessa ja tunnistaessa tulee yleensä läpikäytyä myös kattava kirjo erilaisia asentoja kyykyistä polviseisontaan ja makuuasennoista yläilmoihin kurkotteluun. Kasvienbongaushaaste toimii siis myös erinomaisena liikkuvuuden, kehonhallinan ja tasapainon kehittämistyökaluna. Ja se sopii kaikille lähes vauvasta vaariin.

Miten liikkeelle?

Lataa älypuhelimellesi iNaturalistin Seek -sovellus sovelluskaupasta. Sovellus ei maksa mitään. Sovellusta voi käyttää kirjautumatta, tai siihen voi luoda oman käyttäjätilin. Itse sovellus on helppo käyttää. iNaturalist -sovelluksesta lisää myös blogissamme. Luomuksen iNaturalist Suomi -ohjevideossa tarkempaa tietoa sovelluksen toiminnasta ja käytöstä.

Sovelluksella otetaan kuvaa halutusta kasvista ja tekoälypohjainen järjestelmä tunnistaa kasvit. Tämän jälkeen ne liitetään sinun havaintokasvioosi.

Ja sitten vain kasveja kuvaamaan. Lähde liikkeelle vaikka omasta pihasta, ja laajenna tutkimusaluetta hiljalleen laajemmalle. Hyvien tuloksien vuoksi kannattaa liikkua erilaisissa kasvuympäristöissä: metsissä on erilainen kasvusto kuin pellonpientareilla ja kaupunkipuistoissa on erilainen kuin vesistöjen rannoilla.

Muista liikkuessa ja keräillessä kunnioittaa yksityisyyttä, eli bongataan kasveja vain julkisilta alueilta.

Keväällä 2024 kannattaa hypätä mukaan myös Luomuksen 100 lajia -haasteseen!

Haasta ystäviä mukaan kasvien havainnointiin

Seek by iNaturalistin käyttöön voivat osallistua kaikki, joiden älypuhelimelle voi sovelluksen ladata. Kutsu siis ystäviä, kavereita tai vaikkapa perheesi mukaan luonnossa liikkumaan ja kasveja havainnoimaan! Luokaa yhteiset pelisäännöt ja sitten leikkimielinen kilpailu käyntiin. Sovelluksessa on oma ’palkintojärjestelmä’, jossa ansaitaan palkintoja havaittujen kasvien määrien mukaan. Voitte myös sopia omista palkinnoista, jos haluatte hiukan konkreettisempaa iloa havainnoinnista.

Porukan kanssa kilpailuja voi rajata vaikka pyrkimällä löytämään mahdollisimman paljon kasveja vesistöjen ääreltä.

Millaisia kilpailuja sitten voisi pitää?

  • Kilpailut voivat olla aikaan sidottuja; kuka löytää eniten kasveja viikossa, kuukaudessa tai koko kesän kuluessa.
  • Kilpailut voivat olla johonkin tiettyyn kasviryhmään sidottuja; kasveja voi valikoida esimerkiksi koon, värin tai suvun mukaan. Kuka löytää eniten erilaisia orvokkeja!
  • Kilpailut voivat olla kasvupaikkaan sidottuja; etukäteen sovitaan, millaisessa ympäristöstä kasvit täytyy sijaita.
  • Hauska tehtävä on myös kartoittaa etukäteen sovitun alueen kasvit. Jokainen voi valita vaikka 5 x 5 metrin kokoisen alueen, ja sitten katsotaan kenen alueelta löytyy eniten erilaisia kasveja. Tällaisilla kilpailuilla saa iloa koko perheen kesäpäiviin. Tai vaikkapa juhlien ajanvietteeksi.
  • Voitte myös kilpailla harvinaisten lajien etsinnässä. Eli valitkaa esimerkiksi uhanalaisia kasveja ja lähtekää etsimään näitä kasvupaikkojen mukaan. Myös vieraslajien tunnistaminen ja paikantaminen tukee tutkimustyötä ja kuntien ympäristönhoitoa.

Muita sovelluksia?

Kasvien tunnistukseen on olemassa useampiakin erilaisia sovelluskaupasta löytyviä sovelluksia, jos haluat kokeilla muita kuin iNaturalist -sovellusta. Tällaisia voi hakea sovelluskaupasta sanoilla ’kasvien tunnistus’. Ja jos älylaitteiden kanssa luonnossa liikkuminen ei ole sinun juttusi, niin myös perinteiset kasvikirjat ovat loistava apuväline kasvien tunnistukseen!