Olemme lisänneet 3–30–300 -luontosuosituksen sivuille A3-kokoisen tulostettavan julisteen muistuttamaan luonnossa oleskelun ja liikkumisen merkityksestä hyvinvoinnillemme ja terveydellemme. Juliste toimii myös helppona tapana ottaa luonnon hyvinvointivaikutukset puheeksi eri asiakasryhmien kanssa esimerkiksi liikuntaneuvonnassa ja sote-työssä.
Luontosuosituksessa todettiin, että ihmisen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta ehkäpä optimaalisin yhdistelmä olisi liikkua luontoympäristöissä 300 minuuttia viikossa. Ja tätä lähdetään tavoittelemaan myös uudessa haasteessamme. Haasteen voi toteuttaa itselleen sopivilla aktiivisen liikkumisen tavoilla esimerkiksi hiihtäen, kävellen, pyöräillen, juosten, meloen, soutaen tai vaikkapa jalkapalloa ulkona pelaten. Tärkeintä on liikkua ympäristöissä, joissa on luontoa ympärillä. Haaste on kolmen kuukauden mittainen, eli ajallisesti uusien elintapojen oppimista tukeva.
Voit tutustua haasteeseen täältä. Ja sitten tarvitsee vain lähteä liikkeelle.
Liikkumisen apuvälineet avaavat ovia uusiin retkeilymaastoihin
Luontosuositus koskee jokaista – myös ihmisiä, joilla on jokin vamma. Luonnosta saatavat terveyshyödyt kuuluvat myös vaikeasti vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat liikkumiseen apuvälinettä ja toisen ihmisen apua. Oikeanlaisilla välineillä esteellisetkin ympäristöt tulevat mahdollisiksi.
Suomalaisista arviolta 15 prosentilla on jokin vamma. Vaikeasti vammaisten ihmisten mahdollisuudet päästä luontoon ovat muita huonommat, sillä tarvittavia apuvälineitä ei ole riittävästi saatavilla. Esimerkiksi moni vaikeasti vammainen lapsi joutuu jäämään pois päiväkodin yhteisiltä metsäretkiltä. Samoin vaikeasti vammaiset aikuiset jäävät helposti ulos oman päivätoiminta- tai asumisyksikkönsä luontotoiminnasta.
On siis tärkeää kiinnittää erityistä huomiota heihin, jotka eivät pääse itsenäisesti luontoon tai kykene itse ilmaisemaan tarvettaan päästä sinne.
Oikeilla välineillä kuka vain voi päästä luontoon.
Kuva Ville Muranen.
Jokaisella on oikeus olla retkeilijänä retkeilijöiden joukossa
Kun vaikeasti vammainen henkilö lähtee luontoon lähi-ihmisen kanssa, on olennaista muistaa hänen olevan itsenäinen toimija, jolla on oikeus vaikuttaa häntä koskeviin asioihin. Näitä ovat muun muassa luontoretken kohde, kesto ja liikkumismuoto. Lisäksi jokaisella on oikeus vaikuttaa siihen, mitä retkellä tehdään. Jos ei tykkää makkarasta, on oikeutettu paahtamaan nuotiolla vaahtokarkkeja. Olennaista on, että jokainen saa olla retkeilijänä retkeilijöiden joukossa. Kenenkään ei tarvitse metsässäkään tulla ensisijaisesti määritellyksi vammansa kautta, ellei niin itse halua.
Jokainen saa tehdä luontokokemuksesta omannäköisensä.
Kuva Laura Vesa.
Esteettömät reitit eivät riitä – tarvitaan sopivia apuvälineitä
Suomessa on runsaasti esteettömiä reittejä, mutta niistä monet ovat lyhyitä ja talvisin kulkukelvottomia esimerkiksi pyörätuolilla. Lisäksi kauneimmat ja rauhallisimmat luontokohteet ovat harvoin esteettömien reittien varrella.
Esteelliset reitit muuttuvat saavutettavammiksi oikeanlaisilla apuvälineillä. Luonnossa liikkumisen apuvälineitä ovat muun muassa maastopyörätuolit, monitoimirattaat sekä hiihto- ja luistelukelkat. Toimintavälineitä käytetään itsenäisesti tai yhdessä avustajan kanssa. Kenenkään luontoon pääseminen ei jää kiinni siitä, etteikö sopivia apuvälineitä olisi keksitty. Sen sijaan suurempi ongelma on se, ettei jo olemassa olevista välineistä tiedetä, tai niitä ei ole saatavilla.
Erilaisiin toimintavälineisiin voi tutustua tarkemmin Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminnan verkkosivuilla. Malike edistää vaikeasti vammaisten ihmisten osallistumisen mahdollisuuksia muun muassa lisäämällä tietoa toimintavälineistä ja niiden käytöstä.
Ulos pääseminen on yhtä tärkeää kaikkina vuodenaikoina. Maastopyörätuoli auttaa lumella liikkumisessa.
Kuva Laura Vesa.
Mistä toimintavälineitä voi saada?
Yksityishenkilöt voivat saada käyttöönsä maastoliikkumisen apuvälineitä useiden eri lakien nojalla. Tutustu välineiden hankintaan täällä.
Apuvälineitä tarvitaan myös yhteiskäyttöön. Kunnat ja luontokohteet voivat hankkia maastoliikkumisen apuvälineitä vuokrattavaksi tai lainattavaksi. Yhteiskäyttöisiä välineitä on jo useilla paikkakunnilla, muun muassa Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Joensuussa.
IDEA: Laskettelukeskusten ja monien luontokeskusten yhteydessä on jo valmiiksi varustevuokraamo. Voisiko vuokraamon valikoimasta löytyä esimerkiksi maastopyörätuoli tai laskettelukelkka?
Luontoympäristöjen ja aktiivisen liikkumisen yhdistäminen luo hyvinvointimme ja terveytemme kannalta optimaalisen yhdistelmän. 3–30–300 -luontosuosituksessa onkin nostettu esille luonnon ja aktiivisen liikkumisen hyödyt, jotka sopivat Vuosikellomme haasteisiin mitä mainioimmin.
Uudessa haasteessamme otammekin tavoitteeksi liikkua luontoympäristöissä 300 minuuttia, eli viisi tuntia viikossa. Liikkumiseen voi yhdistellä myös Vuosikellomme aktiviteetteja hiihdosta pyöräilyyn, porrasharjoitteluun, ulkokuntosalilla käymiseen tai metsä- sekä vesistöympäristöissä liikkumiseen. Voit sauvakävellä, polkujuosta, luistella, uida, soutaa, suunnistaa tai pelata vaikkapa frisbee-golffia. Pääasia on, että liikut aktiivisesti luontoympäristöissä.
Voit myös rönsyillä työmatkasi aktiivisesti liikkuen. Esimerkiksi 25 minuutin kävely töihin ja töistä kotiin luontoympäristöissä – tai niiden läheisyydesssä – täyttää jo tämän haasteen tavoitteen. Kaikki muu luontoympäristöissä liikkuminen tämän jälkeen on pelkkää plussaa.
Voit tulostaa itsellesi kolmen kuukauden haastepäiväkirjan alta, johon voi merkata päivittäisen ja viikottaisen luonnossa liikkumisen aikasi, jotta voit seurata haasteen etenemistä.
Voit merkitä päiväkirjaan luontoympäristöissä liikkumasi ajat päivittäin minuutteina. Näin sinun on helppo seurata haasteen etenemistä ja tavoitteiden täyttymistä. Pyri liikkumaan luontoympäristöissä viikottain vähintään 300 minuuttia, eli viisi tuntia.
Luontoympäristöt
300 potenssin kaksi -haasteessa luontoympäristöjä tulkitaan joustavasti – ulos liikkumaan lähtemistä ei kannata jättää välistä, vaikka ei olisi aivan varma ympäristön luokittelusta. Suomi tarjoaa kuitenkin miljoonittain mahdollisuuksia liikkua erilaisissa luontoympäristöissä. Tällaisia voivat olla puistot, lähiluonto monine mahdollisuuksineen, luontoalueiden läheisyydessä kulkevat reitistöt tai vaikkapa oma piha pihajumpan merkeissä. Pääasia että olet ulkona, näet luontoa ympäristössäsi ja olet liikkumassa!