Kuukausi: tammikuu 2025

Luontosuositus – 300

Luontosuositus – 300

Aseta tavoitteeksi viettää luontoympäristöissä viikottain yhteensä 300 minuuttia, eli 5 tuntia. Tutkimuksissa on saatu näyttöä koetun hyvinvoinnin merkittävästä lisääntymisestä sen jälkeen kun luonnossa on vietetty viikkotasolla vähintään 120 minuuttia, ja koettu hyvinvoinnin koheneminen säilyy aina 300 minuuttiin saakka. (White ym. 2019)

300 minuuttia saattaa aluksi tuntua pitkältä ajalta, mutta hujahtaa vauhdilla esimerkiksi kajakkiretkellä.

Optimaalisinta olisi siis viettää aikaa luonnossa useamman tunnin verran viikossa. Jos et ole aiemmin viettänyt juurikaan aikaa luonnossa, niin luontosuosituksen minimitasolla (vähintään 3 kertaa viikossa ja vähintään 30 minuuttia kerrallaan) saat kasaan jo 90 minuuttia luontoaikaa. Rutiinien vakiintuessa, omien lempipaikkojen ja ulkoilutapojen löytyessä on helppo lähteä lisäämään luonnossa vietettyä aikaa. 

Kohden lähiluontoa!

Lähiluonnon ja -reitistöjen merkitys kasvaa suomalaisten luontokosketuksen ja luonnossa oleskelun sekä liikkumisen kehtona. Tällä hetkellä noin kolmannes ulkoilukerroistamme tapahtuu alle 300 metrin päässä kotoamme ja 85 prosenttia alle kymmenen kilometrin päässä kotoa. (Neuvonen ym. 2020) Lähellä kotia tapahtuvan ulkoilun mahdollisuuksia tulee entisestään lisätä, sillä tämä mahdollistaa kaikkien ikäpolvien ulkoilun ja luontokontaktien lisääntymisen. Lähiluonnossa oleskelu- ja liikkumismahdollisuudet tulee huomioida kattavasti myös esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja erilaisten hoitolaitosten ympäristössä.

Luontokontaktimme kertyvät pääasiassa lähiluonnossa. Siirtymät lähiluontokohteisiin tulee varsinkin kaupunkialueille mahdollistaa jalan, pyörällä sekä julkisella liikenteellä tehtäviksi, jolloin voimme pienentää aktiivisesti myös ympäristökuormitustamme. Nämä liikkumismuodot tulee ottaa vahvemmin esille myös kauempana asutuskeskuksista olevien retkeilykohteiden, kuten kansallispuistojen saavuttavuutta parannettaessa. Tämä tukee myös vastuullisen matkailun kehittymistä ja auttaa luomaan Suomesta Visit Finlandin visioiman kestävän matkailun mallimaan (Visit Finland).

Ja koska pyrimme lisäämään luonnossa vietettyä aikaa, on hyvä muistaa, että jokainen lisätty hetki luonnossa on plussaa. Suuntaa siis  pihalle lintuja tarkkailemaan, kävele tai pyöräile töistä tai kaupasta luontoympäristöjen kautta kotiin. Jokainen minuutti tällaisissa ympäristöissä lisää hyvinvointiasi!

Onko 300 paljon?
300 minuuttia, tai viisi tuntia, saattaa äkkiseltään kuulostaa suurelta määrältä, mutta luontoyhteyden kehittyessä yllättääkin lyhyydellään. Viikonpäiville jaettuna viisi tuntia onkin enää nelisenkymmentä minuuttia päivässä, eli yhden lyhyehkön kävelylenkin verran. Viisi tuntia sujahtaa yhdelläkin kertakäynnillä vaikkapa sieni- tai marjametsässä, puutarhatöissä tai pidemmällä rauhallisella hiihtolenkillä talvella (lämmintä juotavaa ja nuotiotarpeet mukaan). Kun luonnossa oleskelun ja liikkumisen makuun pääsee, niin viisi tuntia alkaa viikkotasolla tuntumaankin lyhyeltä ajalta. Siksi emme ole asettaneet ylärajaa, vaan luonnossa saa olla pidempäänkin.

Viisi luontokosketusta viikossa pitää lääkärin loitolla?
Suomalaistutkimuksessa, jossa lisättiin metsäpohjaista kasvustoa päiväkotien pihaan havaittiin, että lasten immuunijärjestelmän säätely parani jo muutamien viikkojen lisääntyneen luontokosketuksen jälkeen. (Roslund ym. 2020) Paremmin toimiva immuunijärjestelmä saattaa ehkäistä useiden sairauksien, kuten allergioiden ja diabeteksen ilmenemistä.


Luontosuositus – 30

Luontosuositus – 30

Pyri oleskelemaan tai liikkumaan luonnossa vähintään 30 minuuttia kerrallaan. Vaikka luonnosta saatavat terveyshyödyt alkavat kertymään jo muutamien minuuttien oleskelun jälkeen, niin ne lisääntyvät ja monipuolistuvat luonnossa vietetyn ajan kasvaessa. Luontoympäristöt myös innostavat meitä liikkumaan ja viettämään enemmän aikaa luonnossa kuin alunperin suunnittelimme. 

Luonnossa oleskelu lisää myönteisiä tunteita ja palauttaa stressaavista tilanteista. Luontoympäristöt myös vähentävät masennuksen ja ahdistuksen tunteita ja vahvistavat itsetuntoa. (Tyrväinen, 2023) Ensimmäisten minuuttien aikana hermostomme ja hengityksemme rauhoittuvat ja koettuja mielenterveyshyötyjä on tutkimuksissa saavutettu jo 10 minuutin luonnossa oleskelun aikana. 30 minuutin kävely luontoympäristöissä verratuna samankestoisiin kävelyihin rakennetuissa ympäristöissä on havaittu laskevan selkeästi muun muassa sykettä, verenpainetta sekä vähentävän negatiivisia tunteita. Luonnossa oleskelu myös lisää positiivisia tunteita, rauhoittaa ja lisää virkeyttä.

Sillä mitä luontoympäristöissä teet, ei ole juurikaan väliä. Voitkin valita sinulle mieluisimpia asioita, kuten esimerkiksi pihatöitä, kuntoilua, lukemista, riippumatossa lepäilyä, luontopoluilla kuljeskelua, luonnon ihmeiden tarkkailua, marjastamista, sienestämistä tai vaikkapa pihapelejä ja leikkejä. Voit olla myös tekemättä yhtään mitään! Tärkeintä on luontoympäristöissä oleminen – juuri sinun omalla tavallasi!

Oleskelemaan vai liikkumaan?

Luontoympäristöjen huomattavana etuna rakennettuihin ympäristöihin verrattaessa on se, että ne tarjoavat hyvinvointi- ja terveyshyötyjä itsessään riippumatta siellä olevan ihmisen toiminnasta. Luontoympäristöissä oleskelu tarjoaa siis itsessään jo monenlaisia hyvinvointihyötyjä ja siellä liikkuminen tuo sitten lisää fyysiseen aktiivisuuteen liittyviä hyvinvointi- ja terveyshyötyjä. Luontoympäristöt myös lisäävät meidän ihmisten liikkumista verrattaessa rakennettuihin ympäristöihin. 

Luontoympäristöjen hyvinvointihyötyjen saamiseksi riittää niissä oleskelu. Kunta voi mahdollistaa oleskelua esimerkiksi puistojen taukomahdollisuuksia lisäämällä.

Luontosuosituksen vähimmäismäärän saa kerättyä vaikkapa kolmella kävely- tai pyöräilylenkillä viikossa. Valitse reittejä, jotka liikkuvat luontoalueilla tai niiden läheisyydessä. Suomi onkin täynnä toinen toistaan upeampia vihreissä ja sinisissä ympäristöissä kulkevia kävelyteitä ja polkuja. Ideoita uusista luontoreitistöistä ja luontokohteista voi hakea vaikkapa Luontoon.fi -palvelusta. 

Yhdistämällä aktiivisen liikkumisen ja luontoympäristöt voit saavuttaa huikeita hyvinvointihyötyjä ja lyhyetkin, vain 15 minuutin kävelyt ulkona parantavat aivojemme toimintaa. Jos yhdistät ulkokävelyihin esimerkiksi lintujen tarkkailun, saat nauttia upeasta moniaistisesta luontokokemuksesta samalla lisäten omaa hyvinvointiasi.

MONIAISTISESTI ETEENPÄIN!
Luonto mahdollistaa myös moniaistiset elämykset. Katsele kasvien yksityiskohtia tai kauas horisonttiin, kuuntele lehtien havinaa tai aaltojen liplatusta, maistele marjoja tai nauti sateisen metsän tuoksuista. Tunne tuulenvire tai auringon lämpö kasvoillasi, kuljeskele polkuja, tasapainottele puun rungoilla tai astele kivillä. Luonnossa ainoa tylsä hetki on silloin, kun et pääse sinne.


Yli puoli miljoonaa kansallispuistovierailua Keski-Suomessa

Yli puoli miljoonaa kansallispuistovierailua Keski-Suomessa

Keski-Suomen kansallispuistoissa* vierailtiin vuosina 2020–2024 yhteensä hulppeat 568 000 kertaa! Neljän kansallispuistomme kesken kävijämäärät jakaantuivat seuraavasti:

  • Etelä-Konneveden kansallispuisto 183 300
  • Leivonmäen kansallispuisto 157 500
  • Pyhä-Häkin kansallispuisto 103 800
  • Salamajärven kansallispuisto 123 400

Kohden luontopositiivista Keski-Suomea liikuttaessa aktiiviset kansallispuistossa kävijät ovat iloisia uutisia. Ja ensi kesänä Keski-Suomesta kajaa lisää iloisia kansallispuistouutisia, kun Pyhä-Häkkiin, Leivonmäelle ja Etelä-Konnevedelle käynnistyvät omat suorat Outdoor Express -kuljetukset heinäkuun puolessa välissä. Tällainen luontopysäkkitoiminta mahdolistaa yhä uusien käyttäjäryhmien kansallispuistokokemukset.

Keski-Suomen kansallispuistossa vierailtiin vuonna 2024 yli puoli miljoonaa kertaa.

*Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua sekä oppia luonnosta. Kansallispuistojen hoidosta ja käytöstä vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.

Lisätietoa kansallispuistojen käyntimääristä löytyy Metsa.fi -sivustolta.

Luontosuositus – 3

Luontosuositus – 3

Jokainen luontoympäristöissä vietetty hetki tarjoaa meille moninaisia hyvinvointi- ja terveyshyötyjä. Luontosuosituksen tavoitteena onkin innostaa meitä oleskelemaan ja liikkumaan luontoympäristöissä mahdollisimman usein, mutta kuitenkin vähintään kolme kertaa viikossa. Tämä mahdollistaa luontoympäristöistä saamamme hyvinvointihyödyt, jotka perustuvat toistuviin ja säännöllisiin luontokontakteihin (Tyrväinen, 2023). 

Useamman kerran viikossa ulos liikkumaan lähteminen mahdollistaa myös uusien positiivisten tottumusten muodostumisen ja muuttumisen osaksi arkea, sekä osaltaan mahdollistaa liikkumissuosituksessa suositellun aktiivisen liikkumisen määrän kertymisen viikkotasolla.

Pihatyöt ovat yksi mukava keino lisätä luontoympäristöissä oleskelua. Samalla voi lisätä oman kotialueen luonnon monimuotoisuutta.

Tärkeintä onkin lähteä liikkeelle – piha-askareisiin, lähimetsään kävelylle, lähipuistoon istuskelemaan, lähirantaan maisemia katselemaan, SUB-lautailemaan, polkujuoksemaan, frisbeegolfia pelaamaan tai työporukalla luontotyöpäivien merkeissä kävelypalaveria pitämään kaupunkiluontoon. 

Luonnon terveyshyötyjä voi viikkotasolla kerätä myös yhdellä useamman tunnin luontoaltistuksella, mutta arjessa useampien lyhyempien visiittien toteutus on monille meistä helpompaa. Samalla useampi viikkovierailu luontoympäristöissä jakaa aktiivista liikkumista useammalle päivälle viikossa ja mahdollistaa myös liikkumisen lisääntymisestä kertyvät hyvinvointi- ja terveyshyödyt. 

Luonnon monimuotoisuutta voidaan myös aktiivisesti lisätä asuinympäristöihin istutusten ja villiinnyttämisen avulla. Näin myös henkilöt, jotka eivät pääse liikkumaan pidempiä matkoja pääsevät nauttimaan ja hyötymään monimuotoisen luonnon terveysvaikutuksista lähiympäristössään useampana päivänä viikossa.

Luonto ja aktiivinen liikkuminen mahdollistavat meille paljon samankaltaisia hyvinvointi- ja terveyshyötyjä. Useat näistä alkavat vaikuttamaan heti ja lisääntyvät luonnossa tai aktiivisesti liikkuen vietetyn ajan kasvaessa ja kertojen toistuessa.

Lähiluontoon lumoutumaan!
Luonto tarjoaa meille mahdollisuuksia elpymiseen ja arjesta irtautumiseen (Salonen, 2020). Moniaistiset elämykset luonnossa aaltojen liplatusta kuunnellen, lintujen pesimispuuhia seuraten tai vaikkapa tuulen liikkeitä oksistossa katsellen ovat helppoja keinoja irroittautua arjen kiireistä, huolista ja murheista. Erikoisemmat kokemukset, kuten vaikkapa joutsenten äänekäs ohilento järvellä tai ukkosmyräkkä horisontissa tarjoaa meille myös mahdollisuuksia lumoutua. 


Outdoor Express -busseilla Keski-Suomen kansallispuistoihin kesällä 2025

Outdoor Express -busseilla Keski-Suomen kansallispuistoihin kesällä 2025

Keski-Suomen kolme kansallispuistoa: Pyhä-Häkki, Leivonmäki ja Etelä-Konnevesi saavat kesällä omat suorat bussiyhteydet, kun Outdoor Express -kuljetukset aloittavat liikennöinnin heinäkuun puolessa välissä. Syyskuun alkuun jatkuvat reitit tarjoavat vuoroviikonloppuisin, lauantaina ja sunnuntaina luontokävijöille nopeat yhteydet kansallispuistoihin.

Retkeilijöitä Leivonmäen kansallispuistossa. Kuva Juho Jäppinen.

Kuljetukset lähtevät Jyväskylän Matkakeskukselta ja myös matkalta pääsee kyytiin mukaan. Etelä-Konneveden kansallispuistoon on kesällä tarjolla kaksi reittiä, joista toinen kulkee Laukaan Peurungan kautta Häyrylänrantaan ja toinen Hankasalmen Revontuli Resortin kautta Kalajan alueelle. Pyhä-Häkin kuljetus pysähtyy Saarijärven keskustassa ja Leivonmäen reitti kiertää myös Joutsan keskustan kautta. Aikaa luonnosta nauttimiseen jää päivämatkailijoille noin 4-5 tuntia. Kahtena peräkkäisenä päivänä ajettavat vuorot tarjoavat mahdollisuuden yöpymiseen ja alueen matkailupalvelujen hyödyntämiseen.

Haluamme tarjota matkailijoille helpon ja kestävän tavan vierailla alueemme tärkeimmissä luontokohteissa. Toivomme, että matkailijat ja myös paikalliset löytävät Outdoor Express -kuljetukset ja meillä edessämme vilkas matkailukesä. Kertoo projektipäällikkö Johanna Maasola, Visit Jyväskylä Regionista. Tarkoituksenamme on edelleen kehittää kuljetuksia saadun palautteen pohjalta ja vakiinnuttaa ne osaksi alueen palvelutarjontaa, hän jatkaa.

Pilotoinnit ovat osa viime vuoden maaliskuussa käynnistynyttä kolmivuotista Kestävää kansainvälistä saavutettavuutta Keski-Suomen matkailuun (KeKaSa) -hanketta. Hankkeen toteuttajana on Keski-Suomen matkailun alueorganisaationa toimiva Visit Jyväskylä Region. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen Liitto. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat matkailualueen yhteistyökunnat, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu JAMK ja Keski-Suomen Kauppakamari.

Lue lisää: Outdoor Express – Visit Jyväskylä Region

Retkihaaste kannustaa lähtemään säännöllisesti luontoon

Retkihaaste kannustaa lähtemään säännöllisesti luontoon

Retkihaaste houkuttelee ihmisiä luontokokemusten äärelle jo yhdeksättä vuotta. Haasteen tavoitteena on inspiroida ja kannustaa monipuoliseen retkeilyyn ympäri vuoden. Retkihaaste -listassa on 52 erilaista kohtaa retkien teemoiksi ja inspiraatioksi retkikohteiden valintaan. Esittelemme tässä muutaman kauniin ja monipuolisen Keski-Suomen luontokohteen Retkihaasteen näkökulmasta. 

1. Retki kansallispuistoon

Meillä on Keski-Suomessa neljä upeaa kansallispuistoa. Niistä kolmeen, Leivonmäen, Etelä-Konneveden ja Pyhä-Häkin kansallispuistoon, pääsee vierailemaan kesäkauden 2025 viikonloppuina Outdoor Express -linja-autoilla. Näin kansallispuistot ovat helpommin saavutettavissa yhä useammalle retkeilijälle.

9. Retki, jolla löydät tikan pajan

Käpytikan voi nähdä lentävän ”pajalleen” männynkäpy suussaan. Käpytikka etsii sopivan rakosen puunrungosta, johon se kiinnittää kävyn toisensa jälkeen ja nokkii niistä siemenet ravinnokseen. Tikan pajan voi löytää helposti lumisesta maastosta, kun kelottuneen puun juurella on yhtäkkiä paljon käpyjä. Usein tikka jättää viimeisenä nokkimansa kävyn puunrakoseen, josta voi myös hyvin tunnistaa tikan pajan. Sellaisen voi löytää vaikkapa Mustalammelta Jyväskylästä, Nyrölän luontopolulta, Leivonmäen kansallispuistosta tai Pieksämäeltä Tahinlammen kierrokselta. 

10. Retki tuttuun paikkaan

Oletko retkeillyt jossain paikassa eri vuorokauden- tai vuodenaikoina? Sama tuttu paikka voi näyttää uudelta ja erilaiselta eri valossa sekä eri olosuhteissa houkutellen yhä uudelleen ihastelemaan muuttuvaa maisemaa. Yksi tällainen kohde on Jyväskylän Mäyrävuori upeine näköaloineen.

11. Retki, kun luonto herää

Keväällä on ihana seurata luonnon heräämistä ja muuttolintujen saapumista etelänlomiltaan. Keväällä 2024 Eerolanlahden lintulaiturilla sai seurata lähietäisyydeltä silkkiuikkupariskuntaa, jotka hautoivat munia vuorotellen. Vieraillessaan Eerolanlahden lintulaiturilla voi samalla retkellä käydä myös ihastelemassa Haukanniemen keväistä luontoa.

27. Luonnosta ravintoa retki

Luonnosta voi löytää monenlaista ravintoa, mutta vinkkaamme tässä villiyrtteihin tutustumiseen hyvän kohteen. Jyväskylässä Tuomiojärven rantamaisemiin on rakennettu villiyrittipuisto, jossa opastetaulujen avulla voi helposti tunnistaa esimerkiksi siankärsämöitä, poimulehtiä ja mesiangervoja ja kerätä niitä turvallisesti.

20. Retki kulttuurin parissa

Retkikohteissa voi saada monenlaisia kulttuurielämyksiä, kuten luontokohteissa esillä olevista taideteoksista tai runoista. Toisaalta voi valita retkikohteeksi jonkin Keski-Suomen merkittäviä kulttuurimaiseman, esimerkiksi Keski-Suomen Koliksikin kutsutun Hyyppäänvuoren Laukaan Saviolla.

48. Merkityksellinen retki

Maanomistajaveljekset ovat 1980-luvulla halunneet suojella Kilpisuon kauniin keidassuoalueen turvetuotannolta. Useat maanomistajat seurasivat heidän esimerkkiään ja päätyivät suojelemaan lopulta yhteensä 160 hehtaaria suoaluetta. Luonnontilainen ja vuosisatoja koskemattomana ollut suoalue on merkityksellinen ja arvokas luonnonsuojelukohde. Esimerkiksi Kilpisuolla on monimuotoinen lajisto ja se toimii merkittävänä hiilinieluna. Lisätietoja Kilpisuosta voit lukea Retkiapinan blogista.

Retkihaaste & Rammat retkeilijät

Vuoden 2025 Retkihaasteessa olemme tehneet yhteistyötä Rammat retkeilijät yhdistyksen kanssa. Saimme heiltä listaamme kaksi tärkeää kohtaa muistuttamaan siitä, että retkeily kuuluu kaikille: 51. Retki ramman kanssa ja 52. Retki esteettömiin retkeilyrakenteisiin tutustuen. Rammat retkeilijät toivovat lisäävänsä tietoisuutta ramparetkeilystä näiden haastekohtien myötä.

Tervetuloa Retkihaasteen pariin ja inspiroitumaan luonnosta!

Retkeilyterveisin
Henni Mustakorpi ja Elina Kynsijärvi

 

Miljoonan askeleen verran hyvinvointia ja terveyttä

Miljoonan askeleen verran hyvinvointia ja terveyttä

Helmikuun alussa käynnistyy jo kuudennen kerran suomalaisten kävelyaktiivisuutta lisäävä Miljoonan askeleen haaste. No tarkemmin sanottuna niiden suomalaisten, jotka haasteeseen osallistuvat. Muut voivat hyötyä osallistuvien askelluksesta lisääntyneiden hyvinvointi- ja terveyshyötyjen kautta, jotka taasen vähentävät terveydenhoitoalan kuormitusta ja ennen kaikkea lisäävät kävelijöiden mielen hyvinvointia. Hyväntuulinen kanssakulkija on kultaakin arvokkaampi.

Kävelyhaasteen tarkoituksena on lisätä askeleita arkeemme, ja näin tuntuu joka vuosi myös käyvän. Kyseessä ei ole ihme, vaan selkeä tavoitteiden asettelu ja oman etenemisen seuranta. Tämä näkyy myös haasteeseen aiemmin osallistuneiden kommenteista:

”Päivittäisen aktiivisuuden ja ulkoilun lisääntyminen. Ulkoiluaika lisääntyi melkein tunnin päivässä aiempaan verrattuna.”

”Haaste kiinnittää huomion arkiaktiivisuuteen. Pienillä muutoksilla on merkitystä!”

”Se, että tavoite oli niin suuri, etten voinut yrittää tehdä sitä heti ja nopeasti. Mulla on usein käynyt hyvienkin ideoiden kohdalla niin, et olen aloittanut liian rankasti ja lopettanut siihen.”

Kyllä! Miljoonan askeleen haasteessa oma askeltavoite asetellaan ennen haasteen alkua mitattuun aktiivisuuteen verrattuna, ja oman innostuksen mukaisesti. Päivittäisen askelmäärän lisäämistavoite voi olla esimerkiksi tuhat askelta, joka vastaa noin 700 metrin lisäkävelyä, tai sitten se voi olla 5 000 askelta, joka vastaa noin tunnin reipasta lisäkävelyä päivittäin. Jokainen omalla tavallaan, tarpeidensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Alla vuoden 2024 kävelyryhmän palautekyselyyn osallistuneiden kävelymäärien lisääntyminen.

Kuinka paljon Miljoonan askeleen haasteeseen osallistuminen lisää osallistujien päivittäisiä askeleita? Keskimäärin noin puolella haasteeseen osallistujista askelmäärä nousee noin 2 000 – 4 000 askeleella haasteen ajaksi (noin 3-5 kuukautta). ’Ei yhtään’ -vastauksen antaneet kävelivät jo ennen haastetta reilusti yli askeltavoitteiden ja osallistuivat haassteen tuoman vaihtelun (ryhmä) vuoksi.

Meitä askeltajia on moneen lähtöön. Jotkut nauttivat yksin liikkumisesta ja toiset tarvitsevat kävelyseuraa. Seuraa kaipaavat voivat osallistua haasteeseen perheenjäsenten, tuttavien, naapureiden tai vaikkapa työporukan kanssa. Sekä yksinkävelijöiden, että ryhmäliikkujien on mahdollista osallistua myös perinteiseen Miljoonan askeleen haasteen Facebook-ryhmään, jossa askellusta seurataan isommalla porukalla viikkotasolla. Tämä positiivinen porukka auttaa pitämään askellusta yllä myös harmaampina päivinä:

”Tulee käveltyä ja harrastettua muutenkin liikuntaa enemmän ja mahtavaa kun on niin paljon kanssakulkijoita!”

”Oli yllättävän tsemppaavaa.”

”Yhteisö kiritti mukavasti.”

Jääkö haasteen aikana opittu uusi aktiivisempi liikkuminen sitten päälle? Kävelyhaaste päättyy kävelyvauhdista riippuen useimmilla huhtikuun ja kesäkuun välillä. Tällöin useita kävelijöitä kutsuu pyöräretket ja kesäisten ympäristöjen monet mahdollisuudet. Mutta kevään mittaan opittu hyvinvointiaktiivisuus kantaa useimmilla pidemmällekin:

”Kävely vaan jatkuu ja kunto pysyy parempana.”

”Tuli ihan ’sairaus’ hankkia niitä askeleita, ja se jatkuu vaikka milli tuli jo täyteen.”

Tervetuloa siis mukaan vuoden 2025 askelrikkaimpaan hyvinvointihaasteeseen. Pääset keräämään itsellesi miljoonan askeleen verran hyvinvointi- ja terveyshyötyjä!

One Million Step Challenge

One Million Step Challenge

Yes, of course! The goal is to walk one million steps on your own schedule, while still challenging yourself to move more than usual. One million steps may sound like quite a number, but when we divide the steps into daily, weekly and monthly goals, the challenge starts to sound quite walkable. 

We humans walk an average of about 3,000 to 8,000 steps a day. Nowadays, that is. However, this is considerably less than we have walked throughout our history. This decrease in physical activity can be seen in many ways in our state of physical and mental health. 

Luckily it is quite easy to improve and start collecting more steps – we just need to get going!

It is good to choose goals relative to your current daily steps. You can track your steps for a week to get a realistic picture of your current walking activity. Once you know your normal daily and weekly step count, you can choose a suitable million step goal schedule for yourself from the options below. 

Choose a suitable challenge for yourself by adding steps to your current step activity. For example, if you are now walking 7,000 to 9,000 steps per day, you can choose the 3 month challenge.

Choose a goal so that the daily number of steps increases by at least one thousand steps. One thousand steps equals about 700 meters of walking. You can also take a steeper challenge and increase your daily walking by 2,000-3,000 steps (1.4-2.1 km) or even more. If you are not used to moving a lot, start lighter and add more steps as the challenge progresses and your fitness increases. A reckless start may stop your momentum before it has started.

You can also meet the challenge by doing a few longer walks every week, which will help you meet your weekly goals in addition to your normal daily walking activity. 

You can print for yourself a One Million Steps Challenge diary where you can enter daily and weekly step counts. This way you can follow your progress during the challenge. You can also monitor the number of steps using, for example, an activity bracelet or smartphone pedometer applications. 

If you wish, you can also monitor other various health indicators during the challenge, such as weight, waist circumference, blood values and energy levels. At best, increased activity can be reflected in your well-being in many ways.

The million step challenge can also be completed with a group, for example with friends or a work group. 

You can each collect your own steps or organize walks together. You can also do a challenge together, where one million steps are collected together. You can find the Million Steps Group Challenge for small groups here.


The One Million Step Challenge started in Finland in 2019 as a yearly walking campaign by Meijän polku (Our Path). The original ’Miljoonan askeleen haaste’ is part of the ’Vuosikello’ that is designed to increase the movement and well-being of people through various challenges. By taking on challenges, one can maintain and improve fitness and perceived quality of life all year round. The challenges are divided into entities according to the seasons.

Luontopositiivinen vuosi 2025 edessä

Luontopositiivinen vuosi 2025 edessä

Aivan huikea vuosi edessä. Pääosassa vuodessa vauhdikkaasti lisääntyvä luonnossa vietetty sekä aktiivisesti liikuttu aika. Tässä hieman esimakua tulevasta.

Luontosuositus

Meijän polut johdattavat yhä vahvemmin lähiluonnon hyvinvointivaikutusten äärelle, kun tammikuussa julkaistaan suomalainen luontosuositus. Luontosuosituksen tarkoituksena on luoda helposti lähestyttävä ja muistettava suositus luonnossa oleskelun ja liikkumisen lisäämiseksi Suomessa.

Miljoonan askeleen haaste

Helmikuun alusssa käynnistyy jo kuudennen kerran miljoonan askeleen haaste! Haasteessa lähdetään lisäämään arkisia askeleita tietoisesti kohden kevättä ja kesää. Harva on aiempina vuosina suorittanut kävelyhaastetta sisätiloissa, joten lisääntyneiden askeleiden ohella lisääntyy myös ulkkona ja luonnossa vietetty aika.

Miljoonan askeleen haasteen Facebookin kävelyryhmään osallistuneiden ’maaliintuloja’ yhdeltä haastevuodelta. Kukin asettaa haasteessa omat tavoitteensa ja etenee niiden mukaisesti. Lyhimmillään haaste on kävelty reilussa kuudessa viikossa ja rauhallisimmillaan noin viidessä kuukaudessa – kukin omalla tahdillaan.

Luontotyöpäiväviikko

Toukokuussa siirretään taas sisätöitä ulko- ja luontoympäristöihin, kun vietetään kansallista Luontotyöpäiväviikkoa. Suomalaista Luontotyöpäiväviikkoa seuraa kesäkuussa vietettävä kansainvälinen Outdoor Office Day. Myös silloin sankoin joukoin töitä luonnollistamaan.

Keski-Suomen reitistöviikko

Syyskuussa vietettävä maailman keskisuomalaisin luontoliikuntatapahtuma Keski-Suomen reitistöviikko antaa mahdollisuuden paits lisästä liikkumista omassa lähiluonnossa ja reitistöillä, myös esitellä niitä lähellä ja kauempanakin asustaville. Tämä onkin erinomainenn mahdollisuus lisätä maailman cooleimman kaupungin ja lähialueiden cooleutta luonnossa liikkumisen mahdollisuuksien esille nostamisena.