Kuukausi: joulukuu 2024

Vuosi 2024 – in memoriam

Vuosi 2024 – in memoriam

Vuosi 2024 tuli ja meni. Meillä Keski-Suomessa vuosi kului luonnollisesti lisääntyneenä liikkeenä ja oleskeluna lähiluonnossa ja reitistöillä. Myös blogifääriimme ilmestyi vuoden mittaan runsaasti luettavaa, ja meijänpolkulaisia oli esillä tärkeiden aiheiden äärellä kansallisissa ja kansainvälisissä tapahtumissa. Lokakuussa ylittyi myös kotisivumme 200 000 katselukerran raja. Alle on kerätty jotain nostoja vuoden varrelta. 

Soivat maisemat

Vuoden 2024 alussa saatiin soiteltua loppuun Jyväskylän ammattikorkeakoululla toteutettu Soivat maisemat -hanke, jonka puitteissa järjestettiin senioriryhmille luontoretkiä. Retkien aikana myös taltioitiin luontoääniä, valokuvia sekä videoita. Retket inspiroivat myös muusikoita säveltämään ääni- ja musiikkimaisemia keskisuomalaisesta luonnosta. Sävellyksistä ja retkillä kuvatuista videoista koottiin tallenteita, joiden avulla retkeläiset ja kaikki muutkin pääsevät piipahtamaan upeassa luonnossamme. 

Miljoonan askeleen haaste

Keväällä 2024 käveltiin viidettä kertaa haasteeseen osallistujien kävelyaktiivisuutta lisäävä Miljoonan askeleen haaste. Arkisten kävelymäärien lisäämisestä on tullut vuosien mittaan niin hyvää palautetta, että askelia lähdetään keräämään myös helmikuussa 2025. Mukaan lähteäkseen tarvitsee vain lähteä liikkeelle!

Meijän metsät 

Vuosi 2024 jää mieleen keskisuomalaisen terveysmetsän, tai ystävällisemmin Meijän metsien, vuotena. Alkuvuodesta saimme ilouutisen, että Meijän metsät -konsepti oli hyväksytty osaksi Sitra Labin Luonto osaksi arkea -kokonaisuutta, jonka puitteissa eri puolilla Suomea lähdettiin madaltamaan ihmisten luontoyhteyden kynnystä. Labin puitteissa järjestettiin Keski-Suomessa viisi lähiluonto-aiheista työpajaa ja julkaistiin Meijän metsät – hyvinvointia ja elinvoimaa lähiluonnosta -opas sekä terveysmetsäpolku kaikkien käyttöön.

Luontotyöpäiväviikko

Luontotyöpäiväviikkoa vietettiin 27.–31.5.2024 eri puolilla Suomea. Suurimmillaan luontotyöpäiväjuhlat olivat Hämeenlinnassa, jossa koko kaupungin organisaatio osallistui viikon viettoon. Viikolta iloksemme jäi muun muassa Luontotyöpäiväbingo, jota voi käyttää omassa organisaatiossa seuraavalla Luontotyöpäiväviikolla toukokuussa 2025. 

Outdoor Office BarCamp, Helsingborg

Kansainvälisen Outdoorofficeday -konseptin edelläkävijät kokoontuivat syyskuun alussa Helsingborgissa Ruotsissa. Kaksipäiväisessä tapahtumassa jaettiin eurooppalaisia kokemuksia töiden siirtämisestä ulko- ja luontoympäristöihin mielenkiintoisten alustusten ja työpajojen avulla. Suomalaista luontotyöpäiväosaamista tapahtumassa edusti Meijän polku.

Oivalluksia Oppimisympäristöissä

Jyväskylän steinerkoululla toteutettu Oivalluksia oppimisympäristöissä -hanke päättyi keväällä 2024. Hankkeen tiimoilta julkaistiin syksyllä Ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen OPS sekä Oppimisympäristö-opas. Hankkeen suunnittelema ja yhdessä oppilaiden kanssa toteuttama puulajipuisto voitti Keski-Suomen maisemateko -palkinnon syksyllä 2023.

Keski-Suomen reitistöviikko

Keski-Suomen reitistöviikko innosti taasen alueen asukkaita liikkumaan lähiluonnon upeille luontoreitistöille. Viikon teemana olikin ’reitistöt lähiluontoon’. Lähiluonnon reitistöjen valinta liikkumiskohteeksi onkin loogista, koska me keskisuomalaiset asumme luonnon keskellä ja 85% ulkoilukerroistamme tapahtuu alle 10 kilometrin päässä kotoa. Siis lähiluonnossamme ja reitistöillämme. Viikolla äänestettiin myös perinteisen Keski-Suomen reitistöt -valokuvakilpailun voittajista. Tänä vuonna voittajaksi äänestettiin kannonkoskelaisen Pekka Viljakaisen kuva sumuisesta lähimetsästään.

Wold Wide Wandering

Meijän polku kutsui suomalaiset rönsyilemään lähiympäristöönsä osana kansainvälistä World Wide Wandering -päivää. Rönsyily sopiikin mainiosti eetokseemme työmatkarönsyilyn ja lähiluonnon reitistöillä liikkumisen puitteissa. 

Kohden vuotta 2025

Vuosi 2025 käynnistyy kansallisen luontohyvinvoinnin ja -terveyden merkeissä, kun Meijän polulla julkaistaan tammikuussa Luontosuositus. Helmikuussa käynnistyy järjestyksessään kuudes Miljoonan askeleen haaste. Toukokuun kolmannella viikolla ulkoilutetaan taas suomalaista työelämää Luontotyöpäiväviikon merkeissä ja syyskuussa liikutaan keskisuomalaisilla reitistöillä Keski-Suomen reitistöviikon innoittamana. Reitistöviikolla lähdetään kohden uusia ympäristöjä ja järjestetään myös kadonneen maakuntauran metsästystä. 

Yleisvireenä tekemisessä on luonnollisesti luontopositiivinen Keski-Suomi ja luontopositiivinen tulevaisuus. Sinne meillä onkin runsaasti matkaa ja tuhansia tapoja vaikuttaa positiivisesti. Tarvitsee vain lähteä liikkeelle!

Upea ja toimelias vuosi siis edessä! Ottakaahan kotisivumme ja somekanavamme Instagramissa ja Facebookissa seurantaan (@meijanpolku), niin ette pääsee harhautumaan poluilta. 


Mitenkäs vuosi 2023 sujui? Sitä voi muisteloida täällä.

 

Miten luontoon tänään?

Miten luontoon tänään?

Tänään on julkaistu Metsähallituksen uusi Luontoon.fi-palvelu, joka kokoaa valtakunnallisesti yhteen ulkoilukohteet, reitit ja palvelut.

Palvelusta löytyy tällä hetkellä jo yli 3 000 retkeilyyn ja ulkoiluun suunnattua reittiä. Kunnat voivat nostaa palveluun omia luontoreitistöjään ja kohteitaan Jyväskylän yliopistossa kehitetyn Lipas-palvelun kautta. Kehoitammekin kaikkia keskisuomalaisia kuntia tutustumaan palveluun ja lisäämään mahdollisesti puuttuvat luontoreitistöt ja -kohteet palveluun.

Keski-Suomessa löytyy hulppeita retkeily- ja luontokohteita. Luontoon.fi -palvelun kautta niistä voi nyt vaivattomasti kertoa kaikille suomalaisille. Kuva Joutsan Myllykosken rauhoitusalueelta. Kuva Juho Jäppinen.

Luontoon palvelun keskeiset ominaisuudet

Karttapohjaisuus: Löydä helposti lähialueesi ulkoilukohteet, kuten kansallispuistot, retkeilyalueet ja muut nähtävyydet. Skaalautuva ja interaktiivinen kartta auttaa hahmottamaan kokonaisuudet ja yksityiskohdat yhdellä kertaa.

Aktiviteetti- ja reittilähtöisyys: Löydä juuri sinulle ja juuri tähän hetkeen sopiva reitti. Alkuvaiheessa palvelusta löytyy reitit ulkoiluun, pyöräilyyn, melontaan sekä kalastuskohteet. Jatkossa palveluun lisätään muita aktiviteetteja.

Oikea-aikaisuus: Saat tarvitsemasi tiedon vastuullisen retken onnistumiseen, kohteiden luonnosta kiinnostumiseen sekä aktiviteettimahdollisuuksista ja palveluista. Kaikki tiedot löytyvät samasta paikasta.

Lisätietoja Luontoon.fi -sivuilta.


Lähiluonnon ja reitistöjen merkityksestä alueellisesti voit saada lisätietoa muun muassa Meijän metsät -julkaisusta, sekä Meijän Keski-Suomi -julkaisusta.

Kohden tulevaisuuden Keski-Suomea – luonnonsuojelu

Kohden tulevaisuuden Keski-Suomea – luonnonsuojelu

Männikkömetsät ja rantojen raidat, laaksojen liepeillä koivikkohaat.
Ah, polut korpia kiertävät kaidat, kukkivat kummut ja mansikkamaat!
Keitele vehmas ja Päijänne jylhä, kirkkaus Keuruun ja Kuuhankaveen.
Vuorien huippujen kauneus ylhä; ah, kotiseutua muistoineen.
san. Martti Korpilahti

Vaikka Keski-Suomen kotiseutulaulun luontoympäristöistä onkin pitkälti tullut, no, muistoja, voisimme vielä löytää polkumme takaisin monimuotoisen ja hyvinvoivan luonnon äärelle. Olisiko monimuotoisessa ja hyvinvointia lisäävästä luonnosta taas Keski-Suomen arvoksi? Täällä ois kaikki mi kallista on! 

Monimuotoisessa lähiluonnossa liikkumisesta ja oleskelusta voisi tulla Keski-Suomen valttikortti. Siis jos pelaamme korttimme oikein. Kuvassa koululaisia luontoretkellä Leivonmäen kansallispuistossa. Kuva Juho Jäppinen.

Ihmisen toimista johtuva vauhdikkaasti kiihtyvä ilmastonmuutos, luontokato ja luontoympäristöjen pilaantuminen ovat jo muuttaneet myös meidän keskisuomalaisten luontoympäristöjä, ja muutos sen kuin kiihtyy. Emmekä ole suinkaan matkustajina tässä muutoksessa, vaan olemme toimineet aktiivisena muutoksen tekijöinä varsinkin viimeisten sadan vuoden ajan. 

Suomessa 76 prosenttia metsäluontotyypeistä on uhanalaisia.(1) Keski-Suomessa esimerkiksi vanhoja metsiä on jäljellä enää muutamia läikkiä siellä-täällä, ja maakuntalaulun lehtoluontotyypeistä 77 prosenttia on uhanalaisia. Avohakkuita Keski-Suomessa tehdään vuosittain reilun 100 neliökilometrin kokoisilla alueilla.(2) Soilla ei mene sen paremmin ja 80 prosenttia suotyypeistämme on uhanalaisia.(3) Sattumalta samainen prosenttiluku, 80, kuvastaa ojitettujen keskisuomalaisten soiden pinta-alaa.

Pinta-aloina vertailtuna Keski-Suomessa vuositasolla tehtävät avohakkuut ja luonnonsuojeluun otettavat alueet (vuosi 2023). Tällä vauhdilla saavutamme YK:n biodiversiteettisopimuksen 30 prosentin luonnonsuojelutavoiteen 800 vuodessa. 10 prosentin suojelutavoitteen saavuttamiseenkin menee useampi sata vuotta. Oikealla malli, jossa suurin osa vuosittain avohakattavista määrä-aloista siirrettäisiin jatkuvan kasvatuksen malliin, ja vuositasolla uusien suojelukohteiden pinta-ala nostettaisiin noin 30 neliökilometriin. Myös avohakkuita voitaisiin edelleen paikoitellen käyttää. Ero luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta olisi huima, ja pääsisimme EU:n asettamaan tavoitteeseen lähes yhden ihmissukupolven aikana. 

Ilmastonmuutoksen taustalla suurin uhka keskisuomalaiselle luonnolle ollaankin me keskisuomalaiset.

Maakuntalaulun maisemiin ja niihin arvokkaisiin luontoympäristöihin onkin meillä Keski-Suomessa matkaa. Ja useat tiemme johtavat vielä tällä hetkellä väärään suuntaan. Nykyisellä menolla järvien kirkkaus, kukkivat kunnaat ja koivikkohaat ovat nekin pian muistoja vain. 

Vuonna 2023 suojeltiin Keski-Suomessa hiukan alle 600 hehtaaria, eli 6 neliökilometriä, luonto-alueita. Vuonna 2022 vastaava luku oli 5,5 neliökilometriä. Nämä suojelualueet sisältä myös suojellut vesistöalueet. Tätä 5-6 neliökilometrin vuosittaista suojelua voi verrata Keski-Suomessa vuosittain avohakattaviin metsäalueisiin, joita kertyy siis reilu sata neliökilometriä vuodessa.

Tällaisella vuosivauhdilla, ja nykyisellä, jo suojelussa olevien alueiden määrällä YK:n biodiversiteettisopimuksen 30 prosentin suojelutavoitteeseen (4) pääseminen kestää Keski-Suomessa noin 800 vuotta – tai 25 ihmissukupolvea. Nykyisellä menolla Keski-Suomi on myös muuttumassa hiilidioksidipäästöjen nielusta päästöjen lähteeksi.(5) Hiilinielujen vähenemä on tuomassa jo tällä hetkellä Suomelle miljardiluokan laskun.(6) Me keskisuomalaiset osallistumme tämän laskun maksuun. 

Keski-Suomella 30 prosentin suojeluvoitteeseen pääseminen nykyisellä suojeluvauhdilla kestäisi noin 800 vuotta. Siinä on luonnon sekä ihmiskunnan (keskisuomalaiset kuuluvat tähän viiteryhmään) kannalta noin 800 vuotta liikaa. Toisaalta mittavat suojelu- ja ennallistamistoimet ja luonnon monimuotoisuuden tuhoamisen lopettaminen seuraavien muutamien vuosien aikana voisi mahdollistaa elämän vielä tulevillakin sukupolvilla. Se olisi keskisuomalaisten arvoinen perintö seuraaville sukupolville. Jopa 25 sukupolven päähän. 

Seitsemän sukupolven periaate perustuu muinaiseen Haudenosaunee-filosofiaan, jonka mukaan tänään tekemiemme päätösten pitäisi mahdollistaa kestävä maailma seitsemän sukupolven kuluttua.(7)

Jos ilmastonmuutoksen eteneminen ja lajikadon jatkuminen saadaan pysäytettyä, tai merkittävästi hidastettua, niin 25 sukupolven päästä tämän ajan ratkaisuja muistellaan Kalevalaan verrattavissa olevina sankaritekoina. Jos taas ilmastonmuutosta ja lajikatoa ei saada pysäytettyä, niin suurella todennäköisyydellä muistelijoita ei enää 25 sukupolven päästä ole. Näin isoista asioista meidän nyt tekemissä – tai tekemättä jättämissä – ratkaisuissa on kysymys. 

Voisimmekin Keski-Suomessa alkaa pohtimaan asiaa 25 sukupolven näkökulmasta. Millä tavalla meidän tekemisemme, tai tekemättä jättämisemme, vaikuttaa seuraaviin sukupolviin, jopa useiden kymmenien sukupolvien päähän? Tästä näkökulmasta jokainen asteen kymmenyksen lämpeneminen, tai jokaisen uuden lajin sukupuutto on tapahtuma, joka meidän tulisi kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä estämään. 

Juho Jäppinen
Luontopositiivisesta Keski-Suomesta viestijä,
Meijän polku

Nyt käynnistyvä Kohden tulevaisuuden Keski-Suomea -blogisarja katsahtaa maakuntaamme luontopositiivisten silmälasien lävitse. Lisää Keski-Suomen luontopositiivisesta tulevaisuudesta löytyy Meijän metsät -julkaisusta sekä Kohden luontopositiivista Keski-Suomea -blogista. Tervetuloa mukaan matkalle kohden parempaa tulevaisuutta!


  1. https://www.ymparisto.fi/fi/luonto-vesistot-ja-meri/luonnon-monimuotoisuus/luontotyyppien-monimuotoisuus/luontotyyppien-uhanalaisuus/metsat
  2. https://www.metsakeskus.fi/fi/avoin-metsa-ja-luontotieto/tietoa-metsien-kaytosta/hakkuuaikomukset
  3. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164070/YM_2022_16.pdf
  4. https://valtioneuvosto.fi/-//1410903/luonnon-monimuotoisuutta-tukevilla-alueilla-kohti-maailmanlaajuista-30-suojelutavoitetta
  5. https://keskisuomi.fi/wp-content/uploads/2024/04/Luontopohjaisen-hiilensidonnan-mahdollisuuksia-Keski-Suomessa.pdf
  6. https://yle.fi/a/74-20105267
  7. https://theseventhgeneration.org/blog-the-seventh-generation-principle/

Julkaisut

Julkaisut

Tälle sivulle on nostettu Meijän polkuihin, tai meijänpolkulaisten tekemiä/osallistuia julkaisuja.

Oppimisympäristö-opas, 2024

Luonnon ja sen monimuotoisuuden merkitys hyvinvoinnillemme ja terveydellemme, sekä luontoympäristöjen ja liikkumisen merkitys oppimiselle korostuvat ajassamme, jossa luonnon monimuotoisuus vähenee ja meidän ihmisten aktiivinen liikkuminen on yhä satunnaisempaa. Molempiin näihin jättimäisiin haasteisiin voidaan kuitenkin vaikuttaa suhteellisen helpoin keinoin, ja ne keinot löytyvät koulujemme lähiympäristöstä.
Oppaan on kirjoittanut Juho Jäppinen.

Forests for human health and well-being – Strengthening the forest–health–nutrition nexus, 2020

Forests provide, directly or indirectly, important health benefits for all people – not only those whose lives are closely intertwined with forest ecosystems, but also people far from forests, including urban populations. This publication examines the many linkages of forests and human health and offers recommendations for creating an enabling environment in which people can benefit from them. Designed for practitioners and policy-makers in a range of fields – from forestry to food security, from nutrition and health to land-use and urban planning – it is hoped that the paper will stimulate interest in expanding cross-sectoral collaboration to a new set of stakeholders, to unlock the full potential of forests’ contributions to greater human well-being.

FAO. 2020. Forests for human health and well-being – Strengthening the forest–health–nutrition nexus. Forestry Working Paper No. 18. Rome.