Syyskuussa keskisuomalaiset reitistöt vievät taas kohden lähiluontoa, kun Keski-Suomen reitistöviikkoa vietetään jo viidettä kertaa.
Lähireitistöjen ja lähiluonnon merkitys ihmisten hyvinvoinnin, retkeilyn, liikkumisen ja matkailun mahdollistajana lisääntyy vauhdikkaasti. Keski-Suomen reitistöviikko onkin kynnyksetön tapahtumaviikko, jolloin keskisuomalaisia upeita luontoreitistöjä ja niiden käyttäjiä ja monia käyttömahdollisuuksia esitellään laaja-alaisesti. Tämän vuoden teemana on lähiluonto ja sen reitistöt. Lisämausteena tietenkin liikkumaan lähtenyt Keski-Suomi, jonka luontopositiiviseen pirtaan luonnossa liikkuminen istuu* mainiosti.
Tapahtumaviikolla järjestetään myös perinteinen Keski-Suomen reitistöt -valokuvakilpailu, joten kamerat mukana, kun reitistöillä liikutaan.
Tervetuloa mukaan keskisuomalaisille reitistöille!
* koska tiedostamme pidempiaikaisen istumisen terveyshaitat, sanaa käytetään vain kielikuvana tässä yhteydessä.
Raskaalta. Siis jos nuo miljoona askelta kävelee yhteen putkeen. Aikuisen askelmitalla miljoonalla askeleella nimittäin kertyy matkaa noin 700 kilometriä. Mutta jos askeleet jakaa pidemmälle ajanjaksolle, kävely alkaakin tuntua varsin hyvältä. Itse asiassa niin hyvältä, että Meijän polun Miljoonan askeleen haaste kävellään nyt jo viidentenä keväänä peräkkäin.
Kävely ei pelkästään tunnu hyvältä, vaan kävely tekee hyvää. Niin keholle, mielelle kuin ympäristöllemmekin, jos korvaamme kävelyllä jonkin ympäristölle haitallisen liikkumismuodon, kuten autoilun.
Kävelyn hyvinvointi- ja terveyshyödyt ovat samankaltaisia kuin muidenkin liikuntalajien hyödyt; niitä saa kerrytettyä vain tekemällä kyseistä liikuntamuotoa, ja mielellään määrätietoisesti pidempiä ajanjaksoja. Ja tästä syystä lähdemme taas kohden miljoonaa askelta.
Miljoonan askeleen haaste
Haasteen käveleminen riippuu kävelijän pohjakunnosta sekä kävelyyn käytettävissä olevasta ajasta. Keskimäärin haasteeseen osallistujat saavuttavat tavoitteen 3-4 kuukaudessa, mutta innokkaimmat ovat päässeet maaliin hiukan alle kahdessa kuukaudessa. Pisimmillään matkasta on nautiskeltu kuutisen kuukautta. Tavoitteena on kuitenkin lisätä omaa nykyistä askelmäärää, joten kaikille osallistujille on jaossa hyvinvointi- ja terveyshyötyjä jo matkan ensimmäisistä päivistä lähtien.
Matkaan voi käydä tasaista tahtia tallaten, kuten ensimmäisinä haastevuosina. Tällöin seurataan ja pyritään pitämään päivittäinen askelmäärä suurinpiirtein samankaltaisena. Tai sitten askelia voi kerätä syklisesti, eli tekemällä muutamia pidempiä kävelyretkiä viikossa ja seurata askelia viikkotasolla. Lisätietoa askelmääristä löytyy Miljoonan askeleen haasteen sivulta Vuosikellostamme. Sieltä löytyy myös tulostettava päiväkirja askelmäärien seuraamiseen. Askelmääriä voi seurata helposti myös esimerkiksi puhelimen askellaskureilla. Kävellessä voi kuunnella luonnon ääniä, kirjoja, musiikkia tai kävelykaveria, joista kaikki neljä ovat suosikkejamme.
Haasteeseen voi lähteä itsekseen, kaveri- tai työporukalla, tai vaikkapa koko kunnan voimin!
Haaste päättyy, kun olet kerännyt tarvittavat miljoona askelta. Tervetuloa mukaan matkalle kohden parempikuntoista kesää!
Talvi on loisteliasta aikaa lisätä ulkoilua ja liikettä työpäiviin ja työmatkoihin. Tästä syystä julkaisemme vuoden 2024 alun kunniaksi ensimmäisen osan Luontotyöpäivien vuodenajat-sarjasta, jossa kaikille neljälle vuodenajallemme toteutetaan oma julisteensa. Julistesarja antaa vinkkejä suomalaisen työn ulkoiluttamiseen ympäri vuoden.
Ensimmäisenä julkaisuvuorossa on siis talveen sopien Luontotyöpäivät – Winter edition -juliste, jonka voit tulostaa itsellesi tästä. Seuraavat sarjan julisteet julkaistaan vuodenaikojen mukaan keväästä eteenpäin.
Talvi on yksi neljästä parhaasta vuodenajasta viedä suomalaista työtä kohden luontoympäristöjä.
Talvella kävelykokoukset ja etäpalaverit onnistuvat siinä missä kesällä tai syksylläkin. Talvella voi myös rakentaa upeita toimistoympäristöjä, kuten lumitoimiston tai vaikkapa lumisen neuvottelupöydän. Talvella voi pitää myös muista vuodenajoista poikkeavia, ja taatusti mieleen jääviä, palavereja tai tapaamisia hiihtoladuilla, pulkkamäessä tai luonnon luistinradoilla.
Ja miten pääsee liikkeelle? Kaupunkilaisjärjellä, tai sen serkulla, maalaisjärjellä. Paras keino on kokeilla itselle sopivia tapoja viedä työtä ulos. Voit aluksi pitää vaikkapa puolen tunnin kävelypalaverin työkaverin kanssa ja siirtyä siitä etäkokousten ja nappikuulokkeiden maailmaan. kokemusten kertyessä palaverit voivat siirtyä jo hiihtoladuille tai umpihankeen ja visionäärisimmissä työporukoissa voidaan luoda omat toimistot lumesta.
Luontotyöpäivät – Winter edition -juliste
Voit ladata oheisesta linkistä itsellesi tulostettavan Luontotyöpäivät – Winter edition -julisteen työpisteen seinälle muistuttamaan, että jokainen päivä on mahdollisuus viedä omia töitä kohden luonnollisempia ympäristöjä.
Talvisten luontotyöpäivien viettoon tärkein ohje on lämpimästi pukeutuminen. Pidemmille retkille mukaan kannattaa pakata myös istuinalusta ja lämmintä juotavaa. Vihko ja lyijykynä toimivat tarvittaessa ajatusten taltioinnissa.
Kohden raikkaampia työmatkoja
Talvella myös työmatkarönsyilyn voi viedä aivan uusille laduille. Kirjaimellisesti. Miltä kuulostaisi reippailla töihin, tai töistä kotiin, hiihtolatujen kautta sivakoiden tai lumisten metsien halki lumikenkäillen? Myös polkupyörä ja kengät kulkevat rönsyillen kuten muinakin vuodenaikoina. Mutta hyvillä talvikeleillä matkaan saattaa saada vaihtelua vaikkapa jäiden yli oikaistessa.
Luontotyöpäivät – Winter edition on osa vuonna 2024 julkaistavaa Luontotyöpäivien vuodenajat-sarjaa, jossa kaikille neljälle vuodenajallemme julkaistaan oma julisteensa. Seuraava osa sarjasta julkaistaan kevään kynnyksellä säiden lämmetessä, mutta siihen saakka nautitaan cooleista luontotyöpäivistä!