Meijän polun viestinviejänä vuodesta 2019 toiminut fysioterapeutti, graafikko ja viestijä Juho Jäppiselle myönnettiin Kolkutin ympäristökasvatuspalkinto Suomen luonnon päivänä 27.8.2022.
Kolkutin-palkinnon jakaa Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmä KYKY joka toinen vuosi. Tänä vuonna palkittavaksi etsittiin tahoa, joka edistää luontopositiivisuutta.
– Luontopositiivisuudella tarkoitetaan luonnon monimuotoisuuden tilan parantamista. Jokaisen yksilön, organisaation, kunnan ja maakunnan tulisi pyrkiä siihen, ettei toiminnallaan heikentäisi luontoa, vaan parantaisi sen monimuotoisuutta. Katsoimme, että Juho Jäppinen toiminnallaan kannustaa ihmisiä tähän päämäärään hyvin myönteisellä tavalla, sanoo Kolkutin-tuomariston puheenjohtaja Ulla Helimo Jyväskylän yliopistosta.
Seuraavan kerran suomalaisen työn luontoon viemisen juhlapäivää – Luontotyöpäivää – vietetään perjantaina 23.9.2022!
Luontotyöpäivän tarkoituksena on rohkaista ja innostaa suomalaisia työyhteisöjä ja työn yksinäisiä puurtajia siirtämään työtään kohden luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia, ja siinä ohessa lisäämään työnteon mielekkyyttä, työssä jaksamista ja uusien ideoiden syntymistä.
Luontotyöpäivän viettotapoja on yhtä paljon kuin on viettäjiäkin. Voit pitää puhelinpalaverin kävellen lähiluonnossa, viettää kävelykokousta, järjestää työpäivän metsässä, tai vain nauttia kahvikupposen verannalla. Pääasia on, että vietät työaikaa ulkona.
Lisää ideoita Luontotyöpäivän viettoon löydät sivuiltamme. Ja kun lähdet luontoon nauttimaan työnteosta, muista jakaa kokemuksiasi #luontotyöpäivä #outdoorofficeday
Meijän polunSenioreiden hyvinvointitestit -sivustolle on koottu senioreille suunnattu testauskokonaisuus, joka sisältää yleisesti käytössä olevia kunto- ja lihasvoimatestejä sekä myös muun muassa aivoterveyteen, tasapainoon ja liikkuvuuteen liittyviä testejä.
– Saimme idean kokonaisuuden kehittämisestä osallistuessamme muutama vuosi sitten Konnevedellä järjestettyyn ikäihmisten testaustapahtumaan. Tapahtumaan saapui kuutisenkymmentä innokasta testattavaa muutaman tunnin aikana, kertoo sivuston valmistelusssa mukana ollut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kliininen fysioterapeutti Liisa Lumiaho. – Huomasimme, että tällaisissa testaustilaisuuksissa ja niiden käytännöissä olisi paljon kehittämisen varaa. Varsinkin testaustilanteeseen liittyvässä jatko-ohjauksessa on aina testitilanteissa ollut toivomisen varaa. Perinteisesti testattava saa tärkeitä hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä testituloksia, mutta jää usein ilman selkeää jatko-ohjausta. Tähän ongelmaan halusimme uudella sivustolla nyt vaikuttaa.
Senioreiden testaussivustolla onkin panostettu paitsi testien helppoon toteutettavuuteen ja luettavuuteen, mutta myös siihen, että kustakin testistä voidaan saada vinkkejä siitä, kuinka testitulosta voidaan lähteä muuttamaan paremmaksi ja näin parantaa omaa hyvinvointia ja terveyttä.
Sivuston ja testaustilaisuuksien tarkoituksena on luoda mahdollisuus matalan kynnyksen testaustilaisuuksiin seniori-ikäisille kuntalaisille, sekä saada testattavat kiinnostumaan ja sitoutumaan hyvinvointiinsa ja terveyteensä liittyviin asioihin helppojen testien ja selkeän palautteen ja jatko-ohjauksen avulla.
Yksittäisiä testejä ja testikokonaisuutta voi käyttää myös erilaisten liikuntaryhmien ja yksittäisten senioreiden testaukseen. Testien tulosten avulla voidaan seurata pidemmällä aikavälillä esimerkiksi ryhmäharjoittelun vaikutuksia liikkujan tuloksiin.
Testaussivusto, testikortit ja -ohjeistukset on vapaasti kaikkien käytettävissä. Testit on tarkoitettu perusterveille yli 65-vuotiaille. Lisätietoja testien soveltuvuudesta löytyy testaussivustolta.
Senioreiden hyvinvointitestit -sivusto löytyy täältä.
Sivuston on Meijän polulle toteuttaneet kliininen fysioterapeutti Liisa Lumiaho (Ksshp), fysioterapeutti Juho Jäppinen sekä vuonna 2021 Meijän polulla työharjoittelijana ollut fysioterapeuttiopiskelija Jennika Lilja (JAMK).
Lisätietoja Liisa Lumiaho liisa.lumiaho@ksshp.fi Kliininen fysioterapeutti Ksshp / Meijän polku