Kuukausi: helmikuu 2022

Meijän Keski-Suomi -raportti julki

Meijän Keski-Suomi -raportti julki

Näin Kalevalan päivän kunniaksi julkaisemme Meijän Keski-Suomi -raportin. Raporttiin on kirjoitettu tarinaa siitä, kuinka Keski-Suomen strategian voimavaraksi tunnistettu luonnonläheisyys sekä hyvinvoinnin, liikunnan ja terveyden edistäminen mahdollistaa alueellisesti hyvinvointia sekä luontomatkailua. Tämän hyvinvoinnin ja matkailun lähtökohtana on alueen monimuotoinen luonto ja luontoreitistöt. Samalla pohdimme, miten voimme toiminnallistaa Keski-Suomen strategian Hyvä Vointi  -kasvun kärjen, jotta liikunta, oppiminen, luonto, kulttuuri, yhteisöllisyys ja sairauksien ennaltaehkäisy kirvoittaisi keskisuomalaiset myös kekseliäisiin yleishyödyllisiin sekä kaupallisiin ideoihin ja palveluihin.

Keski-Suomen monimuotoinen luonto ja reitistöt luovat alustan sekä alueen asukkaiden hyvinvoinnille, että matkailulle ja taloudelle. Kuvat Juho Jäppinen ja Janne Laitinen.

Kalevalan isä, Elias Lönnrot, oli aikansa oppineimpia suomalaisia. Hän oli tutkimusmatkailija, mutta myös lääkäri ja tiedemies, suomen kielen kehittäjä ja uudistaja. Hän teki useita runonkeruumatkoja liikkuen luonnossa ja tuon ajan reitistöillä Suomessa ja suomensukuisten kansojen asuinalueilla. Lisäksi hän keräsi retkillään kasvien nimiä, sananlaskuja ja arvoituksia. Lönnrotin esimerkin innoittamana me kiersimme keskisuomalaisilla reitistöillä keräten paikallisten toimijoiden näkemyksiä luonnossa liikkumiseen ja luontopalveluihin liittyen. Kokosimme myös vuoden ajan keskisuomalaista kuvakerrontaa Instagram-kuvapalvelusta #keskisuomi-tunnisteella, jotta saisimme käsityksen siitä, miltä Keski-Suomi näyttää tänä päivänä. 

Raportissa käydään läpi luonnon hyvinvointivaikutuksia ja esitellään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen elinkeinotoiminnan erilaisia malleja. Esimerkkinä uuden hyvinvointitalouden monialaisesta alueellisesta kehittämistoiminnasta esitellään liikunnan ja terveyden edistämisliike Meijän polku, joka on vuodesta 2017 lähtien innovoinut ja toteuttanut uudenlaisia liikkumisen, luonnon, terveyden ja hyvinvoinnin ratkaisuja keskisuomalaisten ja laajemmin suomalaistenkin käyttöön. 

Tulevaisuuden Keski-Suomi rakentuu selkeän vision, monimuotoisen luonnon, laadukkaiden reitistöjen, kansallispuistojen, ympärivuotisten matkailukeskusten sekä yhteisen tahtotilan ympärille.

Raportin kirjoittamiseen ovat osallistuneet fysioterapeutti Juho Jäppinen, biologi Janne Laitinen, restonomi Vesa Pohjonen ja seikkailu- ja yhteisöpedagogi Johanna Sutinen sekä Keski-Suomen liiton maakunta-arkkitehti Liisa Bergius sekä WWF:n oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen ja Kansainvälisen ohjelman johtaja Anne Tarvainen.

Meijän Keski-Suomi -raportin on tilannut Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

COPYRIGHT © 2022
Tekijät ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Juho Jäppinen & Janne Laitinen (toim.)

Kannen kuvat: #keskisuomi -tunnisteella Instagarmissa viikolla 39/2021 
julkaistuja kuvia. Kuvat on kerätty tässä raportissa julkaistun Miltä Keski-Suomi
näyttää -osion taustoitusta varten.

Taitto ja ulkoasu: Juho Jäppinen

ISBN 978-952-94-6048-9 

Miljoonan askeleen kirjahaaste

Miljoonan askeleen kirjahaaste

Miljoonan askeleen kirjahaaste käynnistyy 1.3. Saimme kävelykokemuksia kaksinkertaiselta Miljoonan askeleen haasteen konkarilta ja kirjakävelynautiskelija Nina Peräseltä.

”Kävin läpi muutama vuosi sitten kaksi käsileikkausta. Muu liikkuminen oli hankalaa, joten vaihtoehdoksi jäi sairaslomalla kävely. Tuolloin löysin YLE-Areenasta kuunnelmat. Kävely sai aivan uudenlaisen ulottuvuuden kuunnelmien kautta ja saatoin kävellä 20 kilometrin lenkkejä, kun en vaan malttanut mennä kotiin tarinan ollessa kesken. Askeleita tuli hyvän tarinan lumoissa aivan huomaamatta.

Kun olin kuunnellut lähes koko tarjonnan, siirryin äänikirjoihin. Työmatkani piteni sopivasti samaan aikaan ja kävelin kirjoja kuunnellen 12 kilometriä päivässä. Mukaan tuli myös pariin kertaan Meijänpolun miljoonan askeleen haaste, joka sujui mukavasti kirjojen parissa. 

Tämä kirjojen kuuntelu yhdistettynä kävelyyn, hölkkään ja patikointiin on niin minun juttuni. Liikun usein yksin, joten tämä on myös hyvä seuralainen matkalle. Askeleita tulee huomaamatta ja uskon, että askelmäärät ovat tuplaantuneet kirjojen kuuntelun myötä. Työmatkani on sittemmin taas lyhentynyt, mutta pyrin kävelemään pidemmän mutkan ja kaupan kautta kotiin, jotta ehdin kuuntelemaan enemmän.

Jos jotain negatiivista tästä harrastuksesta pitää sanoa, niin pientä hämmästystä olen aiheuttanut kanssaliikkujissa nauraessani yksin kävellessä jollekin hauskalle kohdalle kirjassa. Pari kertaa on tullut kirkaistuakin dekkarin ollessa kuuntelussa.

Suosittelen lämpimästi Miljoonan askeleen kirjahaasteen mukaan lähtemistä.”

– Nina P.

Miljoonan askeleen kirjahaasteesta löytyy ryhmä samalla nimellä Facebookista.

Retkeilyyn ja kansallispuistojen sääntöihin tutustuminen lastenkirjan kautta

Retkeilyyn ja kansallispuistojen sääntöihin tutustuminen lastenkirjan kautta

Asuin lapsuuteni maalla ja ympäröivä luonto kiinnosti minua pikku tytöstä lähtien. Silloin en tiennyt retkeilystä tai säännöistä mitään, oliko niitä edes, en tiedä, mutta oli itsestäänselvyys, ettei luontoa roskata tai tehdä tulta mihin sattuu.

Luonto tarjoaa meille kaikille hyvät mahdollisuudet rentoutumiseen ja puitteet retkeilyyn

Viime vuosien ongelmaksi on tullut kansallispuistoissa laittomien nuotioiden tekeminen, lemmikkien irtipito ja roskaaminen. Saamme paljon tietoa näistä aiheista sosiaalisessa mediassa, mutta joka vuosi samat ongelmat nousevat esille. Meille aikuisille on tarjolla tietojen hakemiseen monia eri kanavia, mutta kuinka moni meistä hakee tietoa ennen kuin lähtee retkelle?

Päivän kestävät tai yön yli telttailut ovat lisänneet suosiota, monesti kuitenkin tarvittavan tiedon hakeminen unohtuu. Mitä meidän täytyisi tehdä ennen lähtöämme? Mitä olisi hyvä ottaa huomioon retkeillessä ja miten ruokkia mielikuvitusta, ettei kaikki aika retkellä menisi kännykällä pelien pelaamiseen? Mietin pitkään, miten voisin auttaa tässä asiassa, koska luonto on lähellä sydäntäni, ja olen työskennellyt useaan otteeseen lasten parissa päiväkodeissa ja kouluissa koulunkäyntiavustajana. Sainkin tältä pohjalta idean kirjoittaa lapsille suunnatun tietopakettikirjan tarinan muodossa retkeilystä ja kansallispuistojen säännöistä.

Kansallispuistojen suojelijat -kirjan kansi ja kuvitusta. Kuvitus ja teksti Tanja Heiskanen.

Retken suunnittelu

Etsin kaikki tiedot mitä olisin itse kaivannut, kun lähdin ensimmäistä kertaa retkeilemään luontoon. Lisää ideoita ja tietoa sain sosiaalisesta mediasta. Käytin lähteenä Metsähallituksen luontoon.fi -internetsivuja ja lukuisia muita sivustoja. Toin kirjassa myös esille ekologisuuden ja kierrättämisen tärkeyden, koska roskien määrää on mahdollista vähentää hyvällä retkien suunnittelulla. Eikä tarvitsemyöskään ostaa kalliita tarvikkeita, vaan vesipullona voi käyttää tyhjiä limsapulloja ja eväät voi helposti pakata muovisiin rasioihin, joita useammasta kodista löytyy. Välineiden vuokraaminen on myös hyvä vaihtoehto, jos ei käy useasti retkeilemässä. Kirjan tiedot perustuu tutkittuun tietoon, mutta kirjan taruhahmoilla on omat persoonat, jotka koin hyvin tarpeelliseksi lasten kiinnostuksen ylläpitämisen ja mielikuvituksen vuoksi.

Mielikuvituksen vahvistaminen ja kirjojen salainen maailma

Voimme opastaa lapsia retkeillessämme luontokohteissa, mutta ymmärrän omasta lapsuudestani ja nuoruudestani kirjojen salaisen maailman merkityksen. Mielikuvitus tarinan pohjalla jää vahvasti mieleen ja muistuttaa luonnossa asioiden tärkeydestä. Tein kuvituksen lapsen näkökulmasta ja valitsin vanhan kansan taruhahmot tuomaan erilaisen näkökulman lasten maailmaan. Kuuntelen lasten mielipiteitä useasti ja näen tässä kirjassa mahdollisuuden muuttaa myös meidän aikuisten näkökulmaa roskattomuuteen ja tiedon hankkimiseen.

Suosittelen kirjaa lapsiperheille satukirjana tai retkeilyyn tutustumisena. Lasten parissa työskenteleville tiedon hakemiseen. Kirjaa voi siis käyttää moniin eri tarkoituksiin opetuksen muodossa. Kirja on ostettavissa Luonnon Auttajien verkkokaupasta 22.03.2022 asti.

Luonnon Auttajat (mycashflow.fi)

Hyvää alkavaa kevättä kaikille,
Terveisin Tanja Heiskanen
Luonnon Auttajat

TESTIT SENIOREILLE – muistisairauden riskitesti

TESTIT SENIOREILLE – muistisairauden riskitesti

Muistisairauksien riski kasvaa iän lisääntyessä. THL:n muistisairauden riskitestin avulla voit arvioida tilanteesi tällä hetkellä.

Suoritusohjeet

Täytä Muistisairauden riskitesti joko testitilanteessa tai sitten omatoimisesti THL:n muistisairauden riskitestin avulla. Saatuasi tulokset voit verrata numeroa alla olevaan taulukkoon ja nähdä tilanteesi tällä hetkellä.

Tulokset

Elämäntapamuutokset suositellaan aloittamaan, kun saat tuloksista keltaista tai punaista. Ikääntyessä suosittelemme hyviä elintapoja kaikille. Eli vihreälläkin ollessasi voi löytyä osa-alueita, joilla aivoterveyttä voi lähteä edistämään.

Muistisairauden riskitestin tulokset.

Harjoittelu

On hyvä muistaa, että myös muistin ja aivojen terveyteen voi vaikuttaa monella tapaa. Harjoite-osiosta löydät vinkkejä aivoterveyttä lisäävistä elämäntavoista.


TESTIT SENIOREILLE – diabetes

TESTIT SENIOREILLE – diabetes

Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa iän lisääntyessä. Diabetesliiton riskitestin avulla voit arvioida tilanteesi tällä hetkellä. On hyvä muistaa, että myös tyypin 2 diabeteksen riskiin voi vaikuttaa monella tapaa.

Suoritusohjeet

Täytä diabeteksen riskitesti joko testitilanteessa tai sitten omatoimisesti Diabetesliiton internetsivuilla. Testin tekemiseen menee muutama minuutti. Testi löytyy täältä.

Tulokset

Testistä saat oman riskiluokituksesi pisteinä 1-24.

Tyypin 2. Diabeteksen riskitestin tulostaulukko.

Harjoittelu

Tyypin 2 diabeteksen riskiin voidaan vaikuttaa elintavoilla, kuten liikunnan lisäämisellä ja ruokavalion muutoksella. Harjoitteluvinkkejä löytyy harjoitusosiosta.


Tänä keväänä miljoona askelta kuluu kirjoja kuunnellen!

Tänä keväänä miljoona askelta kuluu kirjoja kuunnellen!

Maaliskuussa Meijän polku ja Nextory lähtevät johdattelemaan suomalaisten askelia kohden maagista miljoonaa askelta ja lukemattomia laatukirjoja!

Nyt kolmatta kertaa järjestettävä Meijän polun Miljoonan askeleen haaste saa tänä keväänä kävelyn kulumaan kuin kirjoja kuunnellessa, sillä juuri sitä kevään mittaan tehdään. 

Suomalaiset kävelevät päivittäin keskimäärin noin 6 000–8 000 askelta iästä ja elämäntavoista riippuen (Opetus- ja kulttuuriministeriö). Viimeiset kaksi vuotta koronan seurauksena osan meistä kävely on lisääntynyt, mutta suurella osalla taasen vähentynyt. Etätöiden lisääntymisen, rajoitusten sekä harrastusten vähenemisen myötä myös muu päivittäinen fyysinen aktiivisuus on vähentynyt. Kuitenkin kävelyn terveyshyödyt ovat laajalti tunnettuja ja kävely liikkumismuotona lähes kaikkien käytössä. 

Myös kirjojen kuuntelulla on hyvinvointia ja aivoterveyttä lisääviä ominaisuuksia puhumattakaan elämänymmärryksen ja tiedon karttumisesta. Bonukseksi jopa lyhyt kirjojen lukeminen ja tässä tapauksessa kuunteleminen alentaa stressitasoja. Näitä kaikkia hyvinvointi- ja terveyshyötyjä lähdemme maaliskuussa tavoittelemaan kävellen ja hyviä kirjoja kuunnellen.

Miljoonan askeleen kirjahaasteeseen voi hypätä itsekseen tai pienen porukan kanssa. Nextory tarjoaa kävelemään lähteville ilmaiset kirjat ensimmäiseksi 45 päiväksi. Tämän jälkeen kirjojen kuuntelua voi jatkaa pientä kuukausikorvausta vastaan.

Lisäohjeita sivustoltamme:

www.meijanpolku.fi/miljoonan-askeleen-kirjahaaste/