Kuukausi: lokakuu 2021

Our path leads to urban green spaces

Our path leads to urban green spaces

Urban green spaces and nearby nature in general are an oasis of health and well-being. They are easily accessible, offer several natural well-being and health effects for free and reduce, for example, traffic noise, airborne particles and scorching heat in summer.

Urban green spaces are also a cradle of Finnish exercise and movement. Almost all Finns move in nature near their own homes, around 30 percent on a daily basis. The nearby nature also provides a setting for the most popular forms of exercise in Finland, such as walking, Nordic walking, cycling, gardening and wild berry and mushroom picking.

On this site we have gathered information about the health and well-being effects of urban green spaces as well as ideas of how to bring nearby nature into people’s everyday lives and, above all, inspire people to move and enjoy nearby nature every day of the year.

Natural health effects

The most significant well-being and health effects of nature are recovery and reduction of stress. But nature also affects physical health by, among other things, lowering blood pressure and strengthening physical fitness, balance, and motor skills. Strengthening and developing motor skills is important not only for children and young people, but their practice and maintenance is also important for working-age people and seniors.

Hanging out and moving in nature improves mood and reduces perceived stress and exhaustion.

All age groups can benefit greatly by increased time spent in rich natural surroundings. 

—-

Urban green spaces -information pages are part of Meijän polku (Our Path) initiative to physically activate the Central Finish population and increase the general use of nature as a part of Finnish outdoor lifestyle. Other initiatives of Meijän polku are for example Nature Stops and Central Finland Trailweek

For more information you can contact

Kohden lähiluontoa!

Kohden lähiluontoa!

Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti ja uutta tietoa saadaan jatkuvasti. Tutkimukset ovat vahvistaneet usean ihmisen omakohtaiset kokemukset olon ja mielialan paranemisesta jo lyhyillä luontovisiiteillä tai vain luontoääniä kuunnellessa.

Suomalaisen hyvinvointia ja terveyttä kohentava luontosuhde alkaa yleensä jo aivan kotiovelta.

Luonnon hyvinvointivaikutukset alkavat vaikuttaa jo muutamissa sekunneissa, mutta hyvinvoinnin kannalta vaikutukset ovat parhaimmillaan, kun viikkotasolla luonnossa oloa kertyy runsaat kaksi tuntia. Ja tässä reseptissä lähiluonto on avainasemassa. Vaikka kansallispuistojen kaltaiset upeat luontokohteet tarjoavat meille mahdollisuuksia vaikka useampienkin päivien retkiin, niin lähiluonto on kuitenkin päivittäin saavutettavissa vuoden jokaisena päivänä.

Seuraava askel kohden paremmin voivia suomalaisia on lähiluontokohteiden monimuotoisuuden ja määrän sekä niissä olevien liikuntamahdollisuuksien ja tietoisuuden lisääminen. Tämän mahdollistamisessa tarvitaan monialaista ja monitahoista yhteistyötä valtion, kuntien ja yksityisten maanomistajien kesken. Polku lähiluonnon merkityksen nostamiseksi on nyt avattu. Näemme edessämme upeita mahdollisuuksia.

Tervetuloa liikkumaan ja oleskelemaan monimuotoiseen lähiluontoon!

Meijän polun Lähiluontosivuston löydät täältä.

Syyslomilla lähiluontoon!

Syyslomilla lähiluontoon!

Keski-Suomessakin syyslomat lähestyvät ja lähiluonto kutsuu koko perhettä. Seitsemän päivän aikana ehtii käydä vaikka seitsemässä lähiluontokohteessa. Taatusti ei aika käy pitkäksi eikä tekeminen lopu kesken. Tähän on kerätty muutamia vinkkejä retkien viettoon Jyväskylässä.

Lähiluonto tarjoaa mieleenpainuvia kokemuksia kaikenikäisille. Varsinkin lapsille uudet luontoympäristöt ovat virikkeellisiä paikkoja, joissa riittää tekemistä ja kokemista.

Pukeutuminen lähiretkille

Suosittelemme pukeutumista. Ja säiden mukaan luonnollisesti. Ilman lämpötilan ja sateen huomioiminen on erityisen tärkeää varsinkin pidempiä retkiä suunniteltaessa. Sadeilmoilla kannattaa myös huomioida mahdollinen liukkaus, jos liikkuu esimerkiksi kallioisilla alueilla. Päivän mittaisille retkille kannattaa myös varata lamppuja mukaan, sillä hämärä hiipii tanhuville jo iltakuuden aikoihin.

Eväät vai valmis pöytä?

Omien herkullisten eväiden kanssa liikkelle lähdettäessä kohdemahdollisuudet ovat rajattomat. Useissa kohteissa löytyy erilaisia laavuja ja nuotiopaikkoja, joissa voi evästaukoja pitää. Ladun maja on yksi tällaisista kohteista, joissa voi vaikka koko päivän samoilla luonnossa ja sitten levähtää laavulla eväshetken. Lapsiperheen kanssa liikuttaessa eväitä on hyvä olla mukana riittävästi. Ja syyskeleillä myös lämmintä juomaa on hyvä ottaa mukaan.

Kaupungin lähiluontokohteiden yhtenä etuna on se, että useiden läheisyydestä löytyy kahviloita ja ruokaravintoloita, joissa luonnossa temmeltänyt keho ja mieli saavat ravintoa. Tällaisia kohteita Jyväskylässä ovat muun muassa Kanavuori (Naissaari), Laajavuori sekä Muuratsalo. Monen luontokohteen läheisyydessä on myös kauppoja, joissa voi käydä retkieväsosastoa täydentämässä.

Lähiluonto +

Läiluontoretken kanssa samalle päivälle voi ottaa myös esimerkiksi jonkin kulttuurikohteen tai uimahallin. Muutaman tunnin luontoretken, välipalan ja uimahallin jälkeen kotiin palaa niin rentoutunutta väkeä, että seuraavia aktiviteetteja kannattaa suunnitella vasta seuraaville päiville. Museoissa pääsee uppoutumaan pidemmiksi ajoiksi esimerkiksi luonnon, taiteen tai paikallishistorian mielenkiintoisiin maailmoihin. Tällaisena retkipäivänä voi Jyväskylässä seikkailla esimerkiksi Kehä Vihreällä, Harjulla ja Tourujoen luontopolulla ennen sisätiloihin siirtymistä.

Myös erilaiset luontoaktiviteetit ovat mainioita ajanvietteitä, joissa saa päivät kulumaan kuin siivillä. Tällaisia ovat esimerkiksi frisbeegolf ja maastopyöräilyretket. Näihinkin löytyy hyviä mahdollisuuksia sekä läheltä, että kauempaakin.

Jyväskylässä linkillä lähiluontoon

Luontopysäkit -kartasta näet Jyväskylän lähialueen luontokohteita ja niiden läheisyyteen kulkevia linkkejä. Päivän mittaisille seikkailuille suosittelemme laajempia luontokokonaisuuksia ja muutaman tunnin piipahduksille myös pienemmät kohteet ovat mukavia.

Jyväskylässä riittää retkeiltävää, ja linkeillä pääsee keskustasta kaikkiin kohteisiin.

Ja mitäs muuta retkelle lähtemiseen tarvitaan? Päätös lähteä. Siinäpä se. Viettäkää seikkailuntäyteinen lähiluontoloma upeissa lähiluontomaisemissa.

Vinkkejä perheen kanssa luonnossa liikkumiseen

Luonto ja retkeily Jyväskylän seudulla

Suomen Ladun perheliikuntavinkkejä

Luontoon – retkeilyn ABC

Luontoon – lasten kanssa retkeily

Myös blogistamme löytyy tekstejä sekä Keski-Suomen paikalliskohteista, että luonnossa liikkumisesta yleisemmin.

Testit senioreille – verenpaine

Testit senioreille – verenpaine

Verenpaineen tarkistus seniori-ikäisillä on hyvä tehdä aika ajoin, koska noin kahdella miljoonalla suomalaisella aikuisella on korkea verenpaine. Ja usein heidän tietämättään.

Jos mahdollista, tehkää verenpaineen mittaus testitilanteen aluksi. Tällöin muut testit eivät pääse vaikuttamaan verenpaineeseen. Samalla voidaan myös havaita, jos verenpaine on liian korkea liikuntatestien tekemiseen. Tällöin testattava voidaan ohjata terveydenhuollon ammattilaisen puheille.

Suoritusohjeet

  • Mittaa verenpaine ei-hallitsevasta eli oikeakätisillä vasemmasta kädestä ja vasenkätisillä oikeasta kädestä. Laita mansetti käsivarteen ja aseta käsi lepäämään esimerkiksi pöydälle siten, että kyynärpää ja kyynärvarsi ovat sydämen tasalla.
  • Istu aloillasi selkä tuettuna 5 minuuttia.
  • Aloita mittaus. Vältä puhumista ja liikettä mittauksen aikana. Älä seuraa mittarin lukemia.
  • Toista mittaus 1–2 minuutin kuluttua.

Tulokset

Verenpaineen vertailutaulukko.

Lisätietoa kohonnessta verenpaineesta ja sen mittaamisesta löytyy Terveyskirjastosta.


Harjoittelu

Sopivia harjoitteita verenpaineen hallintaan/alentamiseen löytyy täältä.


Senioreiden hyvinvointitestit -testikortti

Senioreiden hyvinvointitestit -testikortti

Testikorttimme perustuu ’liikennevalomalliin’, jossa olemme jaotelleet kaikki testitulokset liikennevalojen mukaisesti vihreään, keltaiseen ja punaiseen. Näin kortteja täytettäessä testattava näkee suoraan ja helposti osa-alueet, joihin tulee kiinnittää huomiota. kts. malli alla. Perusideana on, että punaiselta pyritään kohden keltaista ja keltaiselta pyritään kohden vihreää.
Itse testaustilanteiden järjestämisestä löydät tietoa täältä.

Kuvassa esimerkki testikortin täyttämisestä mittaustilanteessa. Liikennevärit mahdollistavat tulosten nopean ja selkeän tulkinnan ja asiakkaan asianmukaisen ohjauksen. Näin eteenpäin -kohtaan voidaan kirjoittaa muutamia ohjeita tai sovittuja jatkotapaamisia, tai esimeriksi paikallisia liikuntaryhmämahdollisuuksia. Jos mahdollista, niin sopikaa seuraava testiaika saman tien, jotta testattavilla on hyvä päämäärä harjoittelulle.

Tulostettava testikortti

Alta voit tulostaa tarvittavan määrän testikortteja. Testikortti on kaksipuoleinen ja A4-kokoinen. Voit tahtoessasi tulostaa vain tuloslistan puoleisen sivun, jos kaksipuolisena tulostaminen ei onnistu helposti.
Jos haluatte tulostaa korkealaatuisempia kortteja isomman määrän, niin laittakaa sähköpostia meijanpolku@gmail.com, niin laitamme teille leikkausvaroin varustetun painokelpoisen tiedoston.

Useamman testin testikortti

Useamman testin testikortissa on mahdollisuus merkata samalle henkilölle kolme eri testikertaa. Tällä tavalla voi esimerkiksi pidemmän ajan seurannassa seurata tuloksien mahdollista kehittymistä ja motivoida testattavaa pyrkimään parantamaan tuloksia. Testin voi järjestää vaikka kuuden kuukauden välein, jolloin kortilla voi seurata tulosten kehittymistä vuoden ajalla.


Lisää tietoa

Lisää tietoa

Tälle sivulle olemme keränneet tietoa ja lähdeaineistoa, joiden avulla voit syventää ymmärrystä lähiluonnosta ja fyysisen aktiivisuuden lisäämisestä. Lähteistä löydät myös vinkkejä luonnon monimuotoisuudesta ja sen tukemisesta.


Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävät kunnissa. Kuntaliitto

Kansallinen luonnon virkistyskäytön strategia 2030. Ympäristöministeriö

Luonnontila-verkkosivusto

Terveysmetsätoiminta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Luke

Elämänmittainen lähivihreäpolku. Kestävä kaupunki

Suosituksia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. JYU.Wisdom

Polku luontoon! Näkökulmia yhdenvertaisen luontoliikunnan edistämiseen. Luontopalvelut, Soveli ry.

Ikäturvallinen asuinalue. Ikäinstituutti.

Inklusiivisen matkailun opas. Visit Finland.

Vaellusreittien suunnitteluopas. Outdoors Finland

Maastossa olevien ulkoilureittien monikäyttö: nykytila, esteet ja mahdollisuudet. Suomen Latu

Miten monimuotoista luontoa voisi kierrättää? Keinoja biodiversiteetin vaalimiseen kuntien kiertotaloudessa. Kestävä kaupunki

Retkeilyn ABC. Metsähallitus

Retkikartta.fi. Metsähallitus

Retkieväät kruunavat lähiluontoretket. Luontoon.fi

Lasten ja nuorten ulkoiluvinkit. Suomen Latu

Lasten motoristen taitojen harjoittaminen. Meijän polku

Green Care Finland

• Luonnossa. Martat

Luontoliikunta. UKK-instituutti

Metsä ikäihmisten hyvinvoinnin lähteenä. TTS

Lähiluonnossa liikkuminen ja oleskelu on helppoa ja turvallista, kun huomioi vallitsevat olosuhteet. Tärkeintä on lähteä liikkeelle.

Monimuotoisuus kunniaan

Monimuotoisuus kunniaan

Ihmiselämä tukeutuu täysin luontoympäristön ns. ekosysteemipalveluihin, kuten hengitettävään ilmaan, puhtaaseen veteen ja ruokaan. Luonnonvarojen käyttö mahdollistaa meille nykyisen kaltaisen elämäntavan. Tästä syystä luonnon monimuotoisuutta tulee tukea ja edistää kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Ihmisten hyvinvointi ja terveys pohjaavat luonnon monimuotoisuuteen. Edistämällä luonnon monimuotoisuutta edistämme omaa hyvinvointiamme ja elinmahdollisuuksiamme.

Luonnon monimuotoisuus on tärkeää, sillä ihminen on täysin riippuvainen luonnosta ja monimuotoinen luonto on elinvoimainen. Mitä monimuotoisempi luonto on, sitä useammalla eliöillä on mahdollisuus elää elämäänsä lajityypillisiä tarpeitaan täyttäen. Monimuotoisuus liittyy tiiviisti myös ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. Onkin tärkeä muistaa monimuotoisuuden eri näkökulmat, eli luonnon elinympäristöjen monimuotoisuus, eliölajien monimuotoisuus sekä eliölajien geneettinen monimuotoisuus. Monimuotoinen luonto sopeutuu evoluution mekanismein paremmin myös ympäristön muutokseen.

Luonnon monimuotoisuuden tärkeyden sisäistäminen ja lähiluonnon hyväksi toimiminen edistää myös monia sosiaalisia ja psykologisia tarpeita ja lisää merkityksellisyyden kokemuksia, edistäen ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Vinkkejä

Kuntapäättäjät

Talkoot ovat mainio tapa mahdollistaa sekä yhteisöllisyyttä, mutta myös luonnon monimuotoisuuden ylläpitoa ja edistämistä.

Saavutettavuus kuntoon

Saavutettavuus kuntoon

Suomalaiset asuvat keskimäärin noin 700 metrin päässä lähimetsistä, 1,5 kilometrin päässä puistoista ja kahden kilometrin päässä rannasta. Laajempi ulkoilualue löytyy keskimäärin 4,9 kilometrin päästä. (Luke) Nämä luvut luonnollisesti vaihtelevat runsaasti, mutta lähtökohtaisesti, ja useimmilla suomalaisilla, lähiluonto on helposti saavutettavissa – onhan se lähellä. 

Helposti liikuttavat ja hyvin merkityt reitistöt ovat tärkeä osa reitistöjen ja luontokohteiden saavutettavuutta.

Käytännössä kuitenkin esimerkiksi erilaisille käyttäjäryhmille voi tulla melkoisestikin mutkia matkaan lähiluonnon saavutettavuudessa. Tällaisista ryhmistä esimerkkinä huonokuntoiset vanhukset ja liikuntarajoitteiset, joiden kannalta kyky saavuttaa ja liikkua luontoympäristöissä poikkeaa runsaastikin esimerkiksi työikäisen kyvystä liikkua. 

Lähiluonnon saavutettavuuteen liittyy muun muassa ihmisen liikkumiskyky ja kävelynopeus. Mitä lyhyempiä matkoja ihminen pystyy kävelemään, sitä tärkeämmäksi nousee monimuotoisen lähiluonnon laatu ja saavutettavuuden eri tasot.

Lähiluontoon ja lähiluonnossa kulkevien reitistöjen suunnittelu helppokulkuisiksi ja hyvin opastetuiksi palvelevat siis kaikkia käyttäjäryhmiä, mutta eniten näistä hyötyvät edellä mainitut ryhmittyvät, jotka myös hyötyvät ulkoilusta ja liikunnasta merkittävästi. Hyvälaatuisten reitistöjen suunnittelu ja toteutus on siis kaikkien etu. 


Vinkkejä


Lähiluonto eri-ikäisille

Lähiluonto eri-ikäisille

Kaikki ikäryhmät hyötyvät lähiluonnossa liikkumisesta ja oleskelusta. Lapsille luontoympäristö tarjoaa terveyttä lisäävän toimintaympäristön, jossa leikkiminen ja oleskelu kehittää monipuolisesti motorisia taitoja ja lisää liikkumista. Työikäisille ja ns. ruuhkavuosiaan eläville ihmisille lähiluonto toimii helposti ja nopeasti saavutettavana rentoutumis- ja liikuntaympäristönä, jossa koko perhe voi liikkua myös yhdessä.

Kaupunkien puistoalueet tarjoavat myös upeat puitteet luonnossa liikkumiseen ja oleskeluun. Nämä alueet ovat usein myös lähellä työpaikkoja, ja luonnon ottaminen mukaan esimerkiksi kokouksiin on vaivatonta.

Seniori-ikäiset pääsevät nauttimaan samoista hyödyistä kuin muut ikäpolvet; motoristen taitojen ja tasapainon ylläpidon paras harjoituspaikka on lähiluonto polkuineen ja vaihtelevine maastoineen. Myös iäkkäille tärkeä kognitiivinen toimintakyky saa luonnossa liikkuessa ja oleskellessa erinomaista harjoitusta ja ylläpitoa. Seniori-ikäisille lähiluonnon helppo saavutettavuus on avainasemassa.

Kaikilla ikäluokilla kaavoituksella turvataan ja mahdollistetaan virkistys-, ulkoilu- ja suojelualueiden olemassaolo ja niiden vaivaton saavutettavuus.


Vinkkejä

Lapset ja perheet

  • Ulkona olemisen mahdollistaminen ja lisääminen kaiken ikäisten lasten parissa.
  • Lapsiperheiden aktivoiminen luonnossa liikkumisen ja toimimisen pariin; pihapuuhat, retkeily, sienestys, marjastus jne.
  • Päiväkotien ja koulujen pihamaille luontoelementtejä
  • Lähialueiden luontokohteisiin laadukkaat reitistöt luonnossa liikkumisen mahdollistamiseksi. Isompien lasten kanssa metsät polkuineen ovat myös oiva seikkailukohde;
  • Lasten motoriset taidot kehittyvät luontoympäristössä liikuttaessa
  • Luonnon hyvinvointi- ja terveystietouden lisääminen perheille 
  • Panostaminen koulumatkareitistöjen turvallisuuteen – liikkuessaan aktiivisesti koulumatkoja koululainen tulee myös nauttineeksi luonnon terveysvaikutuksista huomaamattaan.
  • Päiväkodeissa ja alakoulussa luonnossa oleskelu ja liikkuminen osaksi viikottaista arkea; pihaleikkejä MLL
  • Elämys- ja seikkailupedagogiikan osaamisen vahvistaminen ja mukaan otto koulujen ja päiväkotien arkeen.
  • Ja muistakaa eväät lapsien kanssa luonnossa liikuttaessa! Vinkkejä retkeilyevästen laittoon saa Luontoon.fi -sivustolta.
  • Oppimisympäristö-oppaasta vinkkejä ja ideoita uusien oppimisympäristöjen suunnitteluun ja käyttöönottoon ala- ja yläkouluissa.
Asuinalueilla kulkevat reitistöt ja niiden laadukas ylläpito mahdollistavat myös lapsille ympärivuotiset turvalliset liikkumismahdollisuudet sekä vapaa-ajalla että koulumatkoilla.

Nuoret

  • Kiinnostuksen lisääminen lähiluontoa kohtaan pelillisin keinoin (esim. Seek-sovellus ja ja Tile hunting)
  • Lajit.fi -sivuston kautta pääsee tutustumaan oman kotiseudun lajistoon ja osallistumaan kansalaistieteen tekoon.
  • Erilaisten harrastusten mahdollistaminen (esim. frisbeegolf, Mobo-suunnistus, maastopyöräily, luontoparkour, geokätköily, luontokuvaus (#lähiluonto)…)
  • Lähiliikuntapaikkojen tarjonta oltava nuorten tarpeita ja toiveita vastaavia
  • Kouluilla luontoretket ja luontoliikuntatunnit tärkeässä roolissa (Mappa-materiaalipankki)
  • Linturetkikoneen avulla voi seurata omassa asuin- tai kouluympäristössä esiintyviä lintulajeja, ja lähteä bongaamaan niitä.
  • Aktiiviset koulumatkat luontoalueiden kautta tai runsasluontoisissa ympäristöissä.

Työikäiset

  • Lähiluonnon monipuoliset ja helposti saavutettavat ulkoilumahdollisuudet – tietoisuuden ja mahdollisuuksien lisääminen.
  • Lähiliikuntapaikkojen tärkeys; tarpeettomien henkilöautosiirtymien väheneminen.
  • Lähiluonnon tarjoamien liikuntamahdollisuuksien esilletuonti ja tiedonsaannin lisääminen. 
  • Liikkumisvälineiden (sähkömaastopyörät, kanootit, retkeilyvälineet jne) vuokraamis- ja lainaamismahdollisuuksien lisääminen ja tuominen lähelle asukkaita.
  • Lähiluonnon ottaminen mukaan osaksi työpäiviä ja -matkoja (Luontotyöpäivä, työmatkarönsyily)
  • Lähiluonnon tuominen ruokapöytään (villiyrtit, sienet, marjat, pihaviljely…)

Iäkkäät

  • Iäkkäät hyötyvät monella tapaa lähiluonnossa oleskelusta ja liikkumisesta. 
  • Iäkkäät hyötyvät varsinkin liikkumiskyvyn heikentyessä hyvälaatuisista ja helposti kuljettavista reitistöistä lähiluonnossa ja lähiluontoon. Pimeämpinä vuodenaikoina kunnollisella valaistuksella on suuri merkitys liikkumismahdollisuuksiin.
  • Reitistöjen varrelle ja luontokohteisiin tulee järjestää helposti saavutettavia lepopaikkoja, esimerkiksi penkkejä. 
  • Iäkkäiden kanssa myös puutarhanhoitomahdollisuuksilla voi olla suuri vaikutus paitsi liikkumiskykyyn, mutta ennen kaikkea rentoutumiseen ja positiivisempaan mielentilaan. Jos osallistuminen puutarhan hoitoon ei enää onnistu, puutarha toimii myös hyvänä oleskeluympäristönä. 
  • Ryhmätoiminnot ovat myös hyvä keino mahdollistaa iäkkäiden luontoliikkuminen; asuinalueiden ryhmätoimintojen merkitys suuri, kun pitkät siirtymät usein haastavia.
  • Iäkkäät hyötyvät myös hyvin toimivasta julkisesta liikenteestä, joka mahdollistaa luontokohteisiin pääsyn. Esimerkkinä Jyväskylän Luontopysäkit.
Lähialueiden reitistöt tarjoavat helposti saavutettavia ja nautinnollisia luontoliikkumiskokemuksia vuoden ympäri.

Liikuttava lähiluonto

Liikuttava lähiluonto

Lähiluonto liikuttaa suomalaisia ja lähiluonnossa onnistuvat usein myös suomalaisten suosituimmat ulkoiluharrastukset kävelystä pyöräilyyn ja puutarhanhoidosta marjojen ja sienten poimintaan. Ja mikä parasta, lähiluonto on usein nimensä mukaisesti lähellä, sillä puolet suomalaisista asuvat alle 200 metrin päässä lähimmästä metsäalueesta.

Myös rantoja, puistoja ja muita luontokohteita löytyy usein aivan kodin lähiympäristöstä. Luonnossa liikkumisen etuna on myös se, että liikkuminen luonnossa koetaan kevyemmäksi kuin vastaava liikkuminen rakennetussa ympäristössä tai sisätiloissa. Luonto saa siis ihmisen liikkumaan huomaamattaan enemmän.

Lähiluonnossa oleskelu ja liikkuminen ovat avainasemassa hyvän terveyden ja tasapainoisen elämän saavuttamisessa. Ainoa tehtävämme onkin lähteä liikkeelle.

Lähiluonto reitistöineen tarjoaa upeat puitteet niin rauhalliselle nautiskelulle kuin liikunnallisemmallekin menolle. Tärkeintä on lähteä liikkeelle.

Lähiluonnossa liikkumista ja liikuntaa edistäviä tekijöitä on useita. Tärkeimpiä näistä ovat lähiluontokohteiden etäisyys kotoa, alueella kulkevien reitistöjen laatu ja niiden käyttömahdollisuuksien ympärivuotisuus. Yleisenä sääntönä voidaan pitää, että mitä lähempänä laadukkaat luontokohteet ovat, sitä enemmän alueen asukkaat niitä käyttävät. Käyttöä lisäävät myös helppokulkuiset ja laadukkaat reitistöt, joilla on huomioitu myös eri liikuntalajien harrastajat.

Vinkkejä

  • panostetaan erilaisiin luontoreitistöihin ja niiden laatuun. Polut ovat lähiluonnon liikkumisverkosto, mutta myös laadukkailla kuntoradoilla ja jopa asfaltoiduilla kävely- ja pyöräilyreitistöillä on alueen saavutettavuutta ja liikkumisen tasa-arvoisuutta lisääviä ominaisuuksia. 
  • selkeät opastukset ovat tärkeä osa helppokäyttöisiä ja kutsuvia reitistöjä
  • pyritään mahdollistamaan myös laajemmille luontoalueilla pääsy esimerkiksi julkista liikennettä käyttäen. Tällaisesta esimerkkinä Luontopysäkit Jyväskylässä.
  • erilaiset liikunta- ja harrastusryhmät johdattavat ihmisiä luonnon äärelle ja antavat näille turvallisia ensikosketuksia erilaisiin luontokohteisiin sekä ylläpitävät pidempikestoista aktiivisuutta joillain ihmisillä.
  • erilaiset välineistön lainaus- ja vuokrauspalvelut (esim. Hygglo) madaltavat osaltaan luontoon lähtemiskynnystä ja antavat asukkaille myös mahdollisuuden tutustua uusiin harrastusmahdollisuuksiin ja aktiviteetteihin.
  • liikuntareitistöjä suunniteltaessa ja toteutettaessa on hyvä huomioida eri liikuntalajien vaatimukset. Runsaalla käytöllä olevat reitistöt kannattaa mahdollisuuksien mukaan eriyttää toisistaan ja luoda eri välineille omat reitistöt (vrt. hiihto, kävely ja talvimaastopyöräily).

Meijän polun Liikunnan ja hyvinvoinnin vuosikellosta löytyy eri vuodenaikoihin sopivia haasteita, joista useimmat soveltuvat lähiluonnossa tehtäviksi. Esimerkiksi Vesistö– ja Metsähaasteissa pyritään lisäämään viikottaista luonnossa vietettyä aikaa. Sauvakävely– ja Poljinhaasteissa liikutaan aktiivisesti kodin lähialueilla sauvakävellen ja pyöräillen. Lintubongaushaasteessa seurataan lintujen saapumista ja Kasvienbongaushaasteessa tutustutaan lähiluontoon kasveja etsien. Miljoonan askeleen haasteessa lisätään päivittäistä kävelyaktiivisuutta. Nämäkin onnistuvat mukavasti lähiluonnon helmassa.