Kuukausi: syyskuu 2018

Kuukauden kunta, lokakuu 2018: Pihtipudas

Kuukauden kunta, lokakuu 2018: Pihtipudas

Kuukauden kuntana on lokakuussa Pihtipudas, joka sijaitsee valtatie 4:n varrella ja on Keski-Suomen maakunnan pohjoisin kunta. Pihtipudas on tunnettu muun muassa Pihtiputaan Keihäskarnevaaleista, Pihtiputaan mummosta ja lentopallosta!

Kunnan suurimpia järviä ovat Kolima, Alvajärvi ja Muurasjärvi. Pihtiputaalla sijaitsee useita Natura-kohteita, kuten Multarinmeri – Harjuntakanen – Riitasuo, Rahkasuo, Seläntauksen suot, Suojärviensuo – Niittosuo, Suurisuo – Sepänsuo – Paanasenneva – Teerineva, ja Kivineva – Karhukangas ja Kolima.

Harjuntakasen alueen erämainen luonto tarjoaa monipuolisen maaston ympärivuotiseen retkeilyyn. Alueen vanhat metsät, avosuot ja kirkkaat järvet hellivät kehoa ja mieltä ja johdattavat kuin itsestään luonnolliseen läsnäolon tilaan. Muinaisrannat ja louhikkoiset merenpohjalaikut kertovat historiaa ajalta, jolloin eteläinen Suomi oli vielä veden alla. Luonnoltaan alue on sekoitus Järvi-Suomea ja Lappia. Tähän etelä loppuu ja pohjoinen alkaa.

Yhteistyö, yhteisöllisyys ja kerhotoiminta ovat tärkeitä Pihtiputaalla!

Lähde:
wikipedia.fi, Harjuntakasesta maailmankartalle-hankkeen sivut

 

Elokuvat liikuttavat!

Elokuvat liikuttavat!

Tunnetasolla elokuvien on tiedetty liikuttavan monella tapaa, mutta Jyväskylässä elokuvien liikuttavuus on viety uudelle tasolle. Jyväskyläisen Äkkigallerian, Keski-Suomen elokuvakeskuksen ja Taiken paikallisosaston kehittämä Tuokaa Tuoli! -elokuvahanke nimensä mukaisesti kehottaa ihmisiä tuomaan oman tuolinsa näytöksiin. Ja se, että tuoli tuodaan ilmoitettuun paikkaan, ei vielä riitä, vaan näytöksiin kävellään tuolien kera yhdessä. Tuolien kantamista kaupunkitilassa tulee näytöspaikoista riippuen puolesta kilometristä kahteen kilometriin, plus kotimatka.

 

Tuolia voi kantaa monella tapaa.

Ensimmäinen Tuokaa tuoli! -näytös järjestettiin elokuun 2018 lopulla, ja tuolien kanssa kaupunkitilaan tuli vaeltelemaan kaksikymmentäviisi henkeä. Vaivan palkaksi tuolien kantajat pääsivät näkemään Alvar Aallon suunnitteleman Kasvatustieteellisen oppikoulun pihamaalla Alvar Aalto -aiheisen lyhytelokuvan sekä vuonna 1968 valmistuneen venäläisen animaation Film, film, film.

Ensimmäisessä Tuokaa tuoli!-elokuvanäytöksessä katsottiin Alvar Aalto -aiheinen lyhytelokuva ja vuonna 1968 valmistunut venäläinen animaatio Film, film, film.

Hankkeen ideana on sekä kulttuurielämysten tuominen kaupunkitilaan, että myös salakavalasti elokuvien ohella saatavat liikuntahyödyt. Tuolia, penkkiä tai jakkaraa kantaessa kilometrinkin matkan tulee lähes puolihuomaamattomasti käytyä läpi erilaisia kantoasentoja pään päältä aina useisiin erilaisiin roikuttamistyyleihin. Samalla kasvaa koordinaatiokyky ja kehonhallinta toispuoleisen painolastin kanssa. Kaupunkitilassa kävellessä tulee myös tutustuttua omaan elinympäristöönsä uudella tavalla ja puheenaiheita ventovieraiden kanssa kävellessä varmasti riittää – alkaen nyt vaikka tuoleista..

Seuraavan kerran tuolien kanssa vaelletaan lauantaina 15.9.! Syksylle on suunnitteilla myös ainakin kaksi muuta näytöstä. Lisätietoja saa seuraamalla Tuokaa tuoli! -sivustoa Facebookissa sekä Äkkigallerian että Keski-Suomen elokuvakeskuksen nettisivuilta.

 

Juho Jäppinen

Fysioterapiaopiskelija, KSSHP:n perusterveydenhuollon yksikkö

 

www.meijanpolku.fi

Pirjo Mustoselle ja Meijän polulle Keski-Suomen hyvinvointiteko-tunnuspalkinto

Pirjo Mustoselle ja Meijän polulle Keski-Suomen hyvinvointiteko-tunnuspalkinto

Meijän polku ja sen ”äiti” ja ideoija, Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori (Professor of Practice) ja KSSHP:n kehittäjäylilääkäri, sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Pirjo Mustonen, palkittiin tänään Keski-Suomen hyvinvointiteko-tunnuspalkinnolla. Palkinto jaettiin Keski-Suomen hyvinvointipäivässä, johon osallistui lähes 80 asiantuntijaa. Mukana päivässä on hyvinvointialojen työntekijöitä, maakunnan päättäjiä sekä liikunnan ja ravitsemuksen asiantuntijoita. 
 
Palkinnon perustelut olivat seuraavat:
Palkittava hanke eli Meijän polku edistää keskisuomalaisten hyvinvointia arjen pienillä teoilla. Keskisuomalaisen innovaation Meijän polun omistavat kaikki maakunnan asukkaat ja se on osoitus keskisuomalaisesta talkootyöstä ja yhteisöllisyydestä. Liikunta, lepo, luonto ja yhteisöllisyys teemoina korostavat maakunnan erityispiirteitä ja osaamista.
 
Onnittelut Pirjolle ja kiitokset kaikille Meijän polulla mukana olijoille!
Kuukauden kunta, syyskuu 2018: Konnevesi

Kuukauden kunta, syyskuu 2018: Konnevesi

Kuukauden kuntana on syyskuussa Konnevesi, joka on noin 2760 asukkaan kunta Keski-Suomessa, Savon rajamailla.

Kunnan pinta-alasta neljäsosa on vesistöjä. Konnevesi asettuukin nimikkojärvensä rantamille. Vuonna 2014 perustettu Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee vesistöosiltaan Konneveden alueella.

Vuoden 2012 alussa Konneveden kunta osti omistukseensa seitsemän luonnonkaunista ja kalaisaa koskea. Konneveden Seitsemän kosken koskireittiin kuuluvat Siikakoski, Taikinainen, Karinkoski, Kellankoski, Yläinen, Keskisenkoski ja Hannulankoski. Konneveden koskia kutsutaan usein perhokalastuksen paratiisiksi, ja ne ovat myös kansainvälisesti tunnetut ja arvostetut.

Konnevesi tarjoaa mahdollisuuksia monipuoliseen liikuntaan muun muassa kuntosalilla, erilaisissa ohjatuissa ryhmissä, ulkopelikentillä, terapia-altaalla, hiihtoladuilla ja luonnossa. Seitsemän kosken koskireitti, luontopolut ja Etelä-Konneveden kansallispuisto tarjoavat luontoliikunnalle upeat puitteet, jotka soveltuvat muun muassa melontaan, kalastukseen, lintubongaukseen ja retkeilyyn.

Konneveden uusi koulukeskus otettiin käyttöön täydessä mitassaan syksyllä 2017. Terve talo -periaatteella rakennettu ja remontoitu rakennus palvelee kuntalaisia monin eri tavoin. Kuntalaisten vapaa-ajankäytössä on kaksi liikuntasalia ja kuntosali.

Koulukeskuksen läheisyydessä sijaitsevat myös päiväkoti, kirjasto, ja Nuorisotalo Kukkula. Kukkulalla pelaillaan, musisoidaan, kokataan, taiteillaan ja ollaan vaan kavereiden kanssa. Etsivä nuorisotyö ja Nuorten työpaja tukevat nuorta opintoihin ja työelämään.

Konnevesipäivät, Kotiseutumuseo, taidenäyttelyt, konsertit sekä yhteistyössä järjestöjen, yritysten ja yhteisöjen kanssa järjestettävät tapahtumat, tarjoavat mielenruokaa pitkin vuotta.