Kuukausi: helmikuu 2018

Kuukauden kunta, maaliskuu 2018: Keuruu

Kuukauden kunta, maaliskuu 2018: Keuruu

Kuukauden kunta maaliskuussa 2018 on Keuruu.

Keuruun kaupunki on läntisen Keski-Suomen keskus. Kaupungissa asuu noin 11 000 henkeä, minkä lisäksi Keuruulla on runsaasti loma-asutusta. Keuruu on maastoltaan mäkinen ja metsäinen kunta, jonka luonnossa heijastuu Suomenselän läsnäolo. Keuruulla on paljon järviä ja myös soita. Pääosa Keuruun keskustasta on rakennettu neljälle saarelle. Niistä suurimmalla, Kirkkosaarella, sijaitsevat nimensä mukaisesti mm. Keuruun kirkot. Monipuolinen kulttuuritarjonta ja liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet tuovat valinnanvaraa asukkaiden ja matkailijoiden vapaa-aikaan ja rentoutumiseen. (Lähteet: Keuruun kaupungin verkkosivut; Wikipedia)

Opinnäytetyö Meijän polun alkupamauksen vaikutuksista

Opinnäytetyö Meijän polun alkupamauksen vaikutuksista

Meijän polku käynnistyi Alkupamauksella syyskuussa 2017. Alkupamaustapahtuman vaikutuksista ja Keski-Suomen kuntien hyvinvoinnin edistämisen tilanteesta on valmistunut opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakouluun. Opinnäytetyön teki Tatu Kokkonen, joka valmistui JAMKista joulukuussa 2017. Opinnäytetyön käytännön toteutukseen kuului toiminnallinen osuus Meijän polun aloitustapahtumassa sekä tapahtuman jälkeen tehdyt haastattelut viidessä eri kunnassa.

Opinnäytetyön tulosten perusteella osallistujien palaute Alkupamauspäivästä oli positiivista ja kiinnostus Meijän polkua kohtaan korkealla tasolla. Osallistujista yli puolet ideoi henkilökohtaisia hyvinvointitekoja Padlet-verkkosivun virtuaaliseinälle. Tehtävän tarkoituksena oli saada osallistujat ajattelemaan henkilökohtaista hyvinvointiaan.

Tapahtuman päätteeksi osallistujille jaettiin frisbeegolfminikiekkoja, joiden tarkoituksena oli haastaa muita kuntien henkilöitä hyvinvointitekoihin. Viestikiekot toimivat konkreettisena työkaluna ihmisten tavoittamiselle.

Alkupamauksen jälkeen opinnäytetyötä varten haastateltiin kunnanjohtajia, jotka toimivat eräänlaisina Meijän polun suunnannäyttäjinä kunnissa. Haastatteluissa nousi esille kattavasti olemassa olevaa kuntien hyvinvointitoimintaa ja ideoita toiminnan kehittämiseen. Lisäksi organisaatio- ja kuntatason hyvinvoinnin edistämisen haasteita tiedostettiin ja pystyttiin nimeämään alkupamauspäivän herättelyn seurauksena. Selkeitä vaikeasti tavoitettavia väestöryhmiä kuntatasolla nimettiin.

Yhteistyötoiveita ja ideoita Meijän polulle saatiin kerättyä onnistuneesti. Tärkeää on uusien ideoiden luominen ja toimivien ratkaisujen saaminen käytäntöön kuntatasolla, jossa tulee hyödyntää kaikkien toimijoiden osaamista teknologian, palveluiden ja toiminnanohjaamisen kautta.

Kunnista esiin nousseet toiveet ja palaute on otettu huomioon osana Meijän polun jatkokehitystä. Opinnäytetyö löytyy kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen opinnäytetyö- ja julkaisutietokannasta Theseuksesta.

Hyvinvoivien lasten ja nuorten Keski-Suomi -toimijaverkosto

Hyvinvoivien lasten ja nuorten Keski-Suomi -toimijaverkosto

Yksi Meijän polun yhteistyökumppaneista on Hyvinvoivien lasten ja nuorten Keski-Suomi -toimijaverkosto. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi viestinnän ja tiedonjakamisen osalta sekä tapahtumiin ja kampanjoihin liittyen.

Keski-Suomessa toimivan verkoston tavoitteena on lasten, lapsiperheiden ja nuorten hyvinvoinnin vahvistaminen. Laajaan toimijajoukkoon kuuluu työntekijöitä kuntien eri hallinnonaloilta, hankkeista ja järjestöistä. Toiminnan keskiössä ovat neuvolaikäiset lapset ja lapsiperheet, peruskoululaiset ja toisen asteen opiskelijat. Mukana verkostossa on jo toimijoita Jyväskylästä, Jämsästä, Karstulasta, Keski-Suomen Liikunta ry:stä, Keski-Suomen Seututerveyskeskuksesta, Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä, Konnevedeltä, Liikkuva Koulu-ohjelmasta, Muuramesta, Pihtiputaalta, Viitasaarelta ja Äänekoskelta.

Verkoston toiminnan muodot ovat:

  • Jaamme hyviä käytäntöjä koko maakunnan käyttöön
  • Tuemme perheitä, lapsia ja nuoria tekemään hyvinvointia lisääviä tekoja
  • Olemme mukana hyvinvointia edistävän toiminnan järjestämisessä
  • Vaikutamme aktiivisesti siihen, että ympäristö tukee ja mahdollistaa hyvinvointitekoja
  • Tuomme hyvinvointia edistävää työtä, sen tekijöitä ja tuloksia esille ja näkyväksi viestimissä
  • Tehostamme yhteistyötä perheiden ja työntekijöiden kesken
  • Huomioimme kaikki hyvinvoinnin osatekijät ja paikalliset toimijat omassa työssä, järjestettävissä tilaisuuksissa ja päätöksenteossa
  • Sitoudumme työssämme yhdessä sovittuihin, lasten ja nuorten hyvinvointia tukeviin toimintatapoihin
  • Järjestämme tilaisuuksia Keski-Suomen kuntapäättäjille kouluruokailusta. 11/2017-3/2018

Toimintaohje ’Syödään ja opitaan yhdessä’ lähetettiin Keski-Suomen kuntien johtaville viranhaltijoille, rehtoreille ja valtuutetuille elokuussa 2017. Aiheesta on tehty myös video.

Yhteystiedot:

Ravitsemussuunnittelija Eeva Nykänen, eeva.nykanen(a)ksshp.fi, p. 040 580 3501

Hyvinvoivien lasten ja nuorten Keski-Suomi -toimijaverkosto
Keski-Suomen Biopankki

Keski-Suomen Biopankki

Yksi Meijän polun yhteistyökumppaneista on Keski-Suomen Biopankki. Biopankkitoimintaa esitellään Meijän polun eri tapahtumissa, ja samalla kannustetaan osallistujia biopankkinäytteen antamiseen.

Keski-Suomen Biopankin tehtävänä on tukea lääketieteellistä tutkimusta ja sitä kautta edistää terveyttä, selvittää sairauksien syitä sekä tukea terveyden- ja sairaanhoidossa käytettävien tuotteiden ja hoitojen kehitystyötä. Tätä varten Keski-Suomen Biopankki kerää biologisia näytteitä (ensisijaisesti verinäytteen) ja näytteisiin ja näytteenantajaan liittyvää tietoa.

Yhteystiedot:

biopankki(a)ksshp.fi

Lue lisää:

Keski-Suomen Biopankki

Yhdessä ei olla yksin-hanke

Yhdessä ei olla yksin-hanke

Yksi Meijän polun yhteistyökumppaneista on Yhdessä ei olla yksin-hanke.

Huhtikuun 2017 alussa käynnistyneen hyvinvointiyhteistyöhankkeen tavoitteena on yksinäisyyden ja turvattomuuden kokemusten vähentäminen Keski-Suomessa. Tavoite pyritään saavuttamaan parantamalla asukkaiden osallistumisen mahdollisuuksia.

Yhdessä ei olla yksin -hanke toimii 14 keskisuomalaisen kunnan alueella yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Haluamme tavoittaa itsensä yksinäisiksi ja turvattomiksi kokevia asukkaita sekä niihin väestöryhmiin kuuluvia, joilla on siihen muita suurempi riski.

Hankkeen aikana kartoitetaan ja pyritään ratkaisemaan osallistumisen esteitä, vahvistetaan olemassa olevia mahdollisuuksia osallistua sekä lisätään kuntien, järjestöjen ja muiden yhteisöllisten toimijoiden välistä yhteistyötä yksinäisyyden ja turvattomuuden vähentämiseksi.

Yhdessä ei olla yksin -hanke haluaa edistää sosiaalista kanssakäymistä ja yhteisen välittämisen kulttuuria esimerkiksi lisäämällä ja kehittämällä kohtaamisen paikkoja sekä vapaaehtois- ja vertaistoimintaa. Hanke levittää ja vakiinnuttaa hyväksi havaittuja yhteistyön ja osallistumisen mahdollisuuksien muotoja. Pyrkimyksenä on vahvistaa järjestöjen asemaa hyvinvointia edistävinä kumppaneina koko maakunnassa.

Hankkeen toiminta-aika on kolme vuotta ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA (aiemmin RAY) osana Yksinäisyyden vähentämisen teemarahoitusta. Hanketta hallinnoi Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus.

Lisätietoja:

Yhdessä ei olla yksin

Yhteystiedot:

Sirpa Pekkarinen
Puh. 040 653 7220, sirpa.pekkarinen(a)koske.fi

Projektikehittäjä Anja Saksola
Puh. 040 526 2521, anja.saksola(a)koske.fi