Metsähaaste
Luonnossa oleskelulla on todettu olevan monia terveyshyötyjä, jotka ilmenevät aina mielenterveydestä fyysiseen terveyteen. Tutkimusten mukaan luonnossa verenpaine, lihasjännitys ja stressihormonien määrä laskee, keskittymiskyky ja muisti paranevat ja kehon immuunijärjestelmä vahvistuu. Luonnossa myös ajatukset selkiytyvät ja luovuus kasvaa. Mitä enemmän aikaa pääset viettämään luonnossa, sitä enemmän siitä kertyy positiivisia terveysvaikutuksia. Kuitenkin jo puoli tuntia luonnossa rauhoittaa mieltä ja laskee kehon stressitasoja.
Tärkeintä on olla luonnossa, ja osa sitä!
Meijän polun Metsähaasteeseen on laitettu viikottain kahdeksan puolen tunnin jaksoa luonnossa oleilua. Jo yksi luonnossa oleilu viikossa on parempi kuin ei ollenkaan, mutta pyri keräämään viikossa useampiakin luontojaksoja, jolloin terveyshyödyt lisääntyvät. Jos suoritat 30 min metsätuokiot reippaasti kävellen, saat samalla kerättyä aikuisten liikuntasuositusten mukaisen viikottaisen kestävyysliikuntamäärän (vaaleanvihreä pohja päiväkirjassa). Kaksi hyvinvointikärpästä yhdellä iskulla!
Ja luonnossa oleskelulle ei ole tyylivaateita. Voit istua kannon nokassa ja seurata luonnon ihmeitä ympärilläsi. Voit kävellä polkuja hitaasti tai nopeasti, tai voit juosta jos tarvitset vauhdikkaampaa toimintaa. Tärkeintä on olla luonnossa ja osa sitä!
Verenpaineen seuranta
Metsissä oleilulla on todettu terveysvaikutuksia muun muassa verenpaineen laskemisen muodossa.
Jos haluat seurata metsähetkien vaikutuksia omaan verenpaineeseesi, niin voit ottaa käyttöön Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kotiseuranta-ohjeet, jotka löytyvät täältä. Neljän päivän seurantamittaus on tärkeä, jotta päivittäiset heilahdukset verenpaineessa eivät vaikuta tulokseen. Voit tehdä mittaukset ennen metsähaasteen aloittamista ja heti haasteen päättymisen jälkeen. Voit myös yhdistää metsähaasteen Saunahaasteeseen, koska myös saunomisella on todettu verenpainetta alentavia vaikutuksia.
Terveysmetsä Keski-Suomessa
Meijän polku haluaa edistää tietoisuutta Terveysmetsästä ja luonnon hyvinvointia tukevien käytänteiden juurtumista osaksi terveyden edistämistä Keski-Suomessa. Keski-Suomen Terveysmetsään voi tutustua täällä.